Publieke opinie schijnt zich tegen de militaire dienstplicht in Oekraïne te keren, hoe zal het Zelensky-regime daarop reageren?

publieke-opinie-schijnt-zich-tegen-de-militaire-dienstplicht-in-oekraine-te-keren,-hoe-zal-het-zelensky-regime-daarop-reageren?

29-07-22 10:01:00,

Vijf maanden na het militaire offensief van Rusland in Oekraïne beginnen velen in deze laatste staat hun bezwaar te uiten tegen de door het regime in Kiev opgelegde dienstplicht. Vooral nu de propaganda over de overwinning, die nu elke dag kan komen, haar kracht begint te verliezen, schrijft Maksim Artemyev.

De populaire Oekraïense blogger en activist Joeri Kasjanov plaatste onlangs een bericht op zijn Facebookpagina, waarin hij klaagde: “Laten we de mobilisatie stopzetten, de grenzen openen, en alle militaire wervingsbureaus opheffen… Laat de beroepsmilitairen de gevechten maar doen – zij worden er tenslotte voor betaald – en laat de vrijwilligers maar meedoen, want zij willen vechten. Maar ik ben een ongetrainde burger, ongeschikt om oorlog te voeren, ik laat mezelf doden. En ik betaal nog mijn belastingen ook!”

Met deze provocerende post wilde Kasjanov een discussie op gang brengen over de verplichte dienstplicht in Oekraïne. Maar de resultaten van het debat kwamen voor de blogger als een schok: “Te oordelen naar de commentaren op mijn vorige post, zijn negen van de tien Oekraïners niet van plan om te vechten; zij zijn tegen de nationale mobilisatie, en ook tegen het verbod voor mannen om het land te verlaten.”

Er zij op gewezen dat de aanhangers van Kasjanov, net als hijzelf, fervente aanhangers zijn van het idee dat Oekraïne Rusland tot het bittere einde moet bevechten. En toch heeft, zelfs onder hen, de overgrote meerderheid geen lust om te sterven voor de glorie van Oekraïne.

De moderne samenleving is gebouwd op een zeer zelfbewuste houding ten opzichte van iemands gezondheid. Het eerste wat u ziet als u online gaat zijn banner-advertenties met de tekst “10 waarschuwingssignalen dat u kanker hebt” of “Hoe kunt u gewrichtspijn verlichten”, enz. Andere kernwaarden zijn de lichamelijke integriteit, het recht op privacy, en natuurlijk het dagelijkse comfort en gemak. Geen van deze waarden gaat goed samen met de smerige werkelijkheid van de frontlinie. Men zou kunnen zeggen dat het hele ethos van de oorlog haaks staat op de waarden van de huidige samenleving.

Oekraïne is een land dat grotendeels bevolkt wordt door één- of tweekindgezinnen. Hoeveel van haar burgers zouden vrijwillig ten strijde trekken om gedood of kreupel gemaakt te worden? Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Oekraïners geen oorlog willen voeren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: