Er zijn bewijzen dat het artillerievuur op de Oekrainse Azov-krijgsgevangen in Jelenovka werd afgevuurd vanuit de Amerikaanse HIMARS

er-zijn-bewijzen-dat-het-artillerievuur-op-de-oekrainse-azov-krijgsgevangen-in-jelenovka-werd-afgevuurd-vanuit-de-amerikaanse-himars

30-07-22 08:01:00,

Op de locatie van de nachtelijke aanval op de voorstedelijke nederzetting in Jelenovka, waar soldaten van de Oekraïense strijdkrachten en militanten van het neonazistische Azov-regiment krijgsgevangenen werden gehouden, wordt het puin nog steeds geruimd en zijn er onderzoeksacties aan de gang. Op de plaats van het vernielde gebouw zijn fragmenten van raketten met serienummers gevonden, waardoor duidelijk kan worden vastgesteld dat de granaten werden afgevuurd van de Amerikaanse HIMARS meervoudige lanceerraketsystemen, zo meldt de RIA News correspondent.

Volgens de laatste gegevens zijn als gevolg van de beschieting op het detentiecentrum 53 Oekraïense krijgsgevangenen gedood en meer dan 70 gewond geraakt. Ook acht medewerkers van de gevangenis raakten gewond.

Nadat de Azov-krijgsgevangenen begonnen te praten over de misdaden die zij begaan hadden en de bevelen die ze uit Kiev hadden gekregen, werd door de politieke leiding van Oekraïne besloten om op deze locatie toe te slaan, verklaarde Basoerin.

Militair correspondent Rudenko is op zijn beurt van mening dat alleen Zelensky het bevel kon geven om de “Azovieten” uit te schakelen.

Het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie gaf ook commentaar op de situatie met de beschieting op de nederzetting, en merkte op dat “een flagrante provocatie gepleegd werd om de Oekraïense militairen te intimideren en te voorkomen dat ze zich overgeven.” De Russische militaire afdeling benadrukte dat veel Oekraïense soldaten die niet willen sterven voor het misdadige regime van Zelensky, zich er terdege van bewust zijn dat de behandeling van krijgsgevangenen door Rusland humaan is, alle normen van de Conventie van Genève worden nageleefd. Dit werd bevestigd door de inspectie van het Internationale Comité van het Rode Kruis, dat eerder het krijgsgevangengebouw in Jelenovka bezocht had.

Russische politicologen wijzen erop dat de zoveelste cynische provocatie van het regime in Kiev, zoals voorheen, precies plaatsvond aan de vooravond van een belangrijke internationale gebeurtenis over de Oekraïense kwestie. Het is immers vandaag dat de VN-Veiligheidsraad een gewone vergadering houdt over Oekraïne, op initiatief van de westerse landen.

Het is mogelijk dat de buitenlandse begunstigers van Kiev de kwestie van de beschieting van de nederzetting in Jelenovka ter sprake zullen brengen, en de kans bestaat dat zij zullen proberen Rusland hiervoor te beschuldigen. De informatiegrond daarvoor wordt reeds door de Oekraïense media geschapen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: