NachDenkSeiten:ㅤGezamenlijke verklaring van Bondskanselier Kohl en Secretaris-Generaal Gorbatsjov

nachdenkseiten:ㅤgezamenlijke-verklaring-van-bondskanselier-kohl-en-secretaris-generaal-gorbatsjov

30-07-22 09: 45: 00,

Op 24. Juli Ik was met deze tekst – Over de lange en weloverwogen terugkeer van de Koude Oorlog – begonnen met een reeks documenten die ik vond bij het doorzoeken van mijn archieven en waarvan ik veronderstel dat ze interessant kunnen zijn voor een kring van lezers van de NachDenkSeiten omwille van de historische referentie en hun actualiteit. Vandaag komt nummer (2) van de documenten. In de toekomst zullen wij, zolang de voorraad strekt, zo mogelijk elke zaterdag een nieuw document publiceren. Vandaag publiceren wij de gezamenlijke verklaring van Kohl en Gorbatsjov van 13. Juni 1989. Het laat zien hoe zorgvuldig de toenmalige verantwoordelijken in Duitsland en in Rusland of in de Sovjet-Unie omgingen met het belangrijkste goed, vrede en wederzijds vertrouwen. Albrecht Müller.
Veel, heel veel uitspraken in dit gemeenschappelijke document zijn actueel en zeer interessant. Ik wil graag een passage citeren over de rol van Europa:

“Europa heeft een voortreffelijke rol te spelen bij de vormgeving van een vreedzame toekomst. Ondanks decennia van scheiding van het continent is het besef van Europese identiteit en gemeenschappelijkheid levend gebleven en wordt het steeds sterker. Deze ontwikkeling moet worden aangemoedigd.”

Dat was voor de val van de Berlijnse Muur in november 1989. Er wordt gesproken over Europese gemeenschappelijkheid in Europa. Later werd systematisch gewerkt – zie bijvoorbeeld de conferentie van Bratislava – om Rusland uit Europa te schoppen.

De hoofdredacteur van het dagblad “Die Rheinpfalz” Michael Garthe is ter gelegenheid van het overlijden van Helmut Kohl teruggekomen op de bijzondere relatie tussen Kohl en Gorbatsjov.

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: