De mythe van de HIMARS “game changer” – Door de Amerikanen geleverd raketsysteem is doeltreffend, maar het zal Oekraïne niet de overwinning brengen

de-mythe-van-de-himars-“game-changer”-–-door-de-amerikanen-geleverd-raketsysteem-is-doeltreffend,-maar-het-zal-oekraine-niet-de-overwinning-brengen

31-07-22 07:48:00, HIMARS Zoals de voormalige Amerikaanse president Donald Trump bewees voordat hij door het platform werd verbannen, is er altijd wel een tweet.

“HIMARS zijn aangekomen in Oekraïne. Dank aan mijn Amerikaanse collega en vriend @SecDef Lloyd J. Austin III voor deze krachtige hulpmiddelen! De zomer zal heet worden voor de Russische bezetters. En de laatste voor sommigen van hen.”

Zo schreef Aleksej Reznikov, de Oekraïense minister van defensie, op 23 juni. Hij liet er op 4 juli nog een tweet op volgen, waarin hij het Amerikaanse volk een “Gelukkige Onafhankelijkheidsdag” wenste en hen bedankte voor hun voortdurende steun aan de Oekraïense zaak. Reznikov benadrukte de rol die gespeeld wordt door HIMARS, dat deze “een game changer aan de frontlinies” noemde, schrijft Scott Ritter.

In de weken die volgden op Reznikov’s aankondiging van de komst van het in de VS vervaardigde M-142 High-Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), lijkt de hype die gepaard ging met de inzet van dit nieuwe wapen, zowel van Oekraïense als van Russische zijde, de bewering van de minister dat Kiev nu over “game changing” technologie beschikt, niet te staven.

De harde realiteit van de oorlog is dat elk modern wapensysteem, wanneer het doeltreffend wordt ingezet, in staat is slachtoffers te maken bij een tegenstander.

Igor Strelkov, een pseudoniem voor de Russische nationalist Igor Vsevolodovitsj Girkin, die in het verleden onder meer de FSB (staatsveiligheidsdienst) en de militie van de Volksrepubliek Donetsk tot zijn werkgevers mocht rekenen, heeft op zijn Telegramkanaal verslag gedaan van enkele van de daaropvolgende vernielingen.

“In de afgelopen vijf tot zeven dagen,” schreef hij op 10 juli, “werden meer dan 10 grote opslagplaatsen van artillerie- en andere munitie, verscheidene oliedepots, ongeveer een dozijn commandoposten en ongeveer evenveel personeelsplaatsen in onze nabije en diepe achterhoede getroffen. Evenals verscheidene luchtverdedigings- en artillerieposities. Er zijn GROTE verliezen geleden aan personeel en materieel.”

Alexander Sladkov, een militair journalist en speciaal correspondent voor Vesti VGTRK, een Russische televisiezender, leek de informatie van Strelkov te bevestigen, door op zijn eigen Telegramkanaal het volgende te posten: “Oekraïense raketten en artillerie hebben al verschillende keren op onze beslissingscentra ingeslagen. Met resultaat.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: