“Turn on, tune in, drop out” -Timothy Leary – Café Weltschmerz

“turn-on,-tune-in,-drop-out”-timothy-leary-–-cafe-weltschmerz

31-07-22 07:06:00,

“Turn on, tune in, drop out.” Timothy Leary sprak de woorden in 1967 tijdens het Human Be-In festival in San Francisco. Een jaar eerder werd een heel album opgenomen dat draaide rond die woorden, en het was de titel van een bundeling essays van de psycholoog van Harvard University. Maar wat bedoelde hij met die woorden, en wat zegt het over deze tijd?

Wie op zoek gaat naar de betekenis is al snel een middagje zoet en kan zich onderdompelen in de geest van de jaren ’60: flower power, psychedelische revolutie een sociale revolte. Aldous Huxley, Richard Alpert (Ram Dass) en de Grateful Dead. Leary was een spilfiguur van zijn tijd. Hij moedigde het gebruik van LSD aan ter bevordering van persoonlijke en maatschappelijke groei -en was daarin veel minder terughoudend dan Albert Hofmann, de Zwitserse scheikundige en uitvinder van de substantie.

In een persconferentie in New York in 1966 zei hij: “Zoals bij elke religie, zoeken we de goddelijkheid in onszelf en willen we deze naar buiten brengen in een leven gewijd aan de verheerlijking en aanbidding van God. In deze tijd gebruiken we daarvoor de metafoor ’turn on, tune in, drop out.’ ” Mediafilosoof Marshall ’the medium is the message’ Mcluhan gaf volgens Wikipedia het voorzetje voor de krachtige slogan.

Held of gevaar

Leary’s inspanningen op psychedelisch-spiritueel gebied maakten hem een held voor velen maar het kostte hem zijn aanstelling op Harvard. Volgens (wederom) Wikipedia werd hij in de jaren ’60 en ’70 maar liefst 36 keer gearresteerd, en president Richard Nixon noemde hem de meest gevaarlijke man van Amerika- hoewel die letterlijke uitspraak hier en daar betwist wordt.

Wat maakte hem zo controversieel? Ging het om de fysieke en psychische gevaren waar mensen zich aan blootstelden? Het is niet gek dat mensen zich daar zorgen om maakten- ongecontroleerd gebruik van LSD zonder aandacht voor setting, dosis en begeleiding kan nogal wat teweeg brengen. Verantwoord gebruik is van het grootste belang voor elke individuele gebruiker. De meeste ophef echter werd ingegeven door de sociale omwentelingen die men vreesde.

Losse schroeven

Wat als een middel alles op losse schroeven zet? De wereld en de maatschappelijke orde plotseling absurd en onnatuurlijk overkomen? De grenzen van het eigen ego vervagen en de dagelijkse afstand tot de medemens in een heel ander licht komen te staan?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: