Zet u schrap! EU staat op een kantelpunt, want de afgrond is dichterbij dan wij denken

zet-u-schrap!-eu-staat-op-een-kantelpunt,-want-de-afgrond-is-dichterbij-dan-wij-denken

31-07-22 06:01:00, Von Der Leyen – screenshot Het is Italië dat het startschot zal geven voor een ommekeer in het beleid van de EU ten aanzien van Rusland en de oorlog in Oekraïne, als de coalitieregering ineenstort. Mario Draghi, die zich misschien rentestijgingen zoals die van de ECB deze week zal herinneren, die alleen eerder gebeurden toen hij de baas was over de crisis in de eurozone, ligt eruit, schrijft Martin Jay.

Door zijn functie als premier neer te leggen, moet zijn dat hij het teken aan de wand ziet en dat we op een nieuwe crisis in de eurozone afstevenen.

Op dit moment is de euro al gezakt tot pariteit met de dollar en de inflatie in de eurozone bedraagt gemiddeld zo’n 8,6 procent (hoewel het nu 10 procent is in Spanje, 12 procent in Griekenland en een donderende 20 procent in Estland). Een hart onder de riem voor Kroatië, dat van plan is binnenkort tot de eurozone toe te treden.

Maar het is Italië dat het startschot zal geven voor een ommekeer in het beleid van de EU ten aanzien van Rusland en de oorlog in Oekraïne. In september zullen twee extreem-rechtse Italiaanse groeperingen, wier leiders beiden een bewondering voor Poetin koesteren, door middel van verkiezingen met onmiddellijke ingang als coalitie aan de macht komen.

Zodra dit gebeurt, zullen anderen in de EU zien hoe belachelijk het is om door te gaan met de zogenaamde afstraffing van Poetin, een afstraffing die in werkelijkheid in het hele blok van 27 lidstaten van de EU economieën vernietigt en levens ruïneert. Andere EU-landen zullen zien dat de wanhopige situatie van Italië, dat een schuld heeft van 150 % van zijn BBP en een inflatie van twee cijfers, alleen kan worden gered door een radicale politieke verandering. De elites in de andere EU-landen zullen bang zijn dat populistische opstanden die de gevestigde mainstream partijen overboord gooien hun kant opkomen, zodra zij zien dat de Italiaanse economie van een kookpunt naar een zacht sudderpuntje gaat. En zodra de Italiaanse coalitie een feit is, zal de dialoog – iets wat we nog niet van de EU hebben gezien – met Poetin beginnen.

Poetin lacht de hele weg naar de bank in Oekraïne met deze huidige crisis die Europa voor zichzelf heeft gecreëerd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: