‘Green New Deal’ op kolen

‘green-new-deal’-op-kolen

01-08-22 07:46:00, Steenkool is terug in record tempo De laatste voorspelling van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) laat zien dat de smerigste van alle fossiele brandstoffen, en degene die nog steeds dominant is in de energiemix van Polen, een grote comeback maakt op echt wereldwijde schaal

01 augustus 2022 author: MARIUSZ JANIK

Meldingen van kolentekorten zijn niet beperkt tot Polen; de vraag naar steenkool op de wereldmarkt is nu echt hot.

Volgens het International Energy Agency (IEA) zal in 2022 wereldwijd 8 miljard ton van het zwarte goedje worden geconsumeerd, een stijging van 0,7 procent ten opzichte van 2021 wat ook gelijk zal zijn aan het recordverbruik van 2013. Volgens het IEA gaat dat record volgend jaar gebroken worden.

Het recordverbruik is veroorzaakt door het economisch herstel na de pandemie. Zelfs vorig jaar was de hoeveelheid energie die uit steenkool werd opgewekt hoger dan in 2018. De vraag stijgt ook als gevolg van de strijd van landen om zich van Russische steenkool te ontdoen, waartegen nu een embargo rust in Europa en Noord-Amerika. Een economische hoogconjunctuur in combinatie met een zeer hete zomer in India, waardoor de behoefte aan airconditioning en koeling is toegenomen, heeft ook het stroomverbruik doen toenemen. De verwachte opleving van de Chinese economie in de tweede helft van dit jaar zal de vraag naar stroom en kolen verder opdrijven.

Terwijl in de VS het verbruik van steenkool naar verwachting met 4 procent zal dalen, komt het in Europa flink terug. De voorspelling is voor een stijging van 7 procent, aangezien Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Nederland en Polen allemaal afzien van mijnsluitingen en het stilleggen van kolencentrales.

Dit alles betekent een prijsstijging. In februari lag de prijs van steenkool nog onder de 200 dollar per ton. Afgelopen vrijdag bereikte de prijs van steenkool in belangrijke Europese havens $ 340 per ton. Geen wonder dat Poolse steenkoolproducenten manieren zoeken om geld te verdienen met een potentieel bloeiende exportmarkt.

Het is een geweldige tijd om steenkool te verkopen, hoewel niet zo’n geweldige tijd voor degenen die ervan afhankelijk zijn, of het nu voor verwarming van woningen is of voor kolencentrales. Het is ook geen goede tijd voor milieuactivisten die zien dat fossiele brandstoffen de CO2-uitstoot terugdringen en mogelijk de inspanningen om de klimaatverandering te beteugelen afzwakken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: