In Kosovo als in Oekraïne wakkert dezelfde Westerse “onzichtbare hand” het conflict aan

in-kosovo-als-in-oekraine-wakkert-dezelfde-westerse-“onzichtbare-hand”-het-conflict-aan

01-08-22 04:38:00, Andere berichten zeggen dat Servische burgers wegversperringen aan het oprichten zijn op alle wegen tussen Servië en Kosovo. De geïmproviseerde wegversperringen zien er uit als bovenstaand. Naast het conflict in Oekraïne wordt Europa nu geconfronteerd met het vooruitzicht van een hernieuwd conflict in Kosovo, de afgescheiden provincie van Servië (die volgens de Servische grondwet officieel Kosovo en Metohija heet). De eenzijdige afscheiding van Kosovo werd in 2008 door de belangrijkste Westerse mogendheden erkend. Dit gebeurde negen jaar na de aanval van de NAVO op Servië en de Federale Republiek Joegoslavië, waarna NAVO-troepen de provincie bezetten en hielpen bij de installatie van een door etnisch Albanezen geleide regering, die gedomineerd werd door voormalige leden van de terroristische organisatie Kosovo Bevrijdingsleger, bericht Aleksandar Pavic.

De huidige crisis is uitgelokt door de etnisch Albanese premier van Kosovo, Albin Kurti, die aanvankelijk de in meerderheid Servische bevolking in het noorden van de regio wilde dwingen om vanaf 1 augustus Kosovaarse nummerplaten en identiteitspapieren te aanvaarden, en om de toegang tot de provincie te verbieden of tijdelijke papieren af te geven aan reizigers met Servische nummerplaten en documenten.

In september 2021 probeerde Kurti een soortgelijke stunt uit te halen, wat een crisis veroorzaakte waarbij de lokale Serviërs in Noord-Kosovo wegversperringen organiseerden en de Kosovaarse politie naar verluidt Servische burgers in elkaar sloeg en intimideerde, terwijl de autoriteiten in Belgrado het Servische leger in hoogste staat van paraatheid brachten en gevechtsvliegtuigen over de administratieve grens tussen Servië zelf en Kosovo lieten vliegen. De EU kwam uiteindelijk tot een tijdelijk akkoord, in afwachting van een definitief akkoord dat in april 2022 onder auspiciën van de EU bereikt zou moeten zijn. Daar is echter niets van gekomen.

Van Kosovo tot Oekraïne, er lijkt een patroon te zijn wat overeenkomsten betreft waar de westerse mogendheden de hand in hebben. Sinds het begin van de speciale militaire operatie in Oekraïne dit jaar hebben Russische functionarissen keer op keer herhaald dat het Westen nooit druk op Kiev heeft uitgeoefend om zijn deel van het vredesakkoord van Minsk 2 uit 2015 na te komen, dat bedoeld was om een einde te maken aan de impasse tussen Kiev en de Donbass-republieken. Onlangs heeft de voormalige Oekraïense president Pjotr Porosjenko openlijk toegegeven dat Oekraïne nooit van plan is geweest het akkoord na te komen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: