Voormalig CEO Google vergelijkt kunstmatige intelligentie met massavernietigingswapens – Café Weltschmerz

voormalig-ceo-google-vergelijkt-kunstmatige-intelligentie-met-massavernietigingswapens-–-cafe-weltschmerz

01-08-22 08:26:00,

Het is vooralsnog moeilijk om een auto met kunstmatige intelligentie door de stad te laten rijden. Toch ziet Eric Schmidt, de voormalige CEO van Google, de technologische leersystemen als net zo krachtig en gevaarlijk als kernwapens.

Tijdens een paneldiscussie van het Aspen Security Forum eind juli vergeleek hij de wapenwedloop en de internationale afspraken tijdens de koude oorlog met de huidige tijd. Het ontbreekt de wereld nu aan coördinatie op het gebied van kunstmatige intelligentie. Met name de VS en China staan tegenover elkaar.

Gevaarlijke wapens

Doordat ze elkaar niet op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen, is de kans groot dat het wantrouwen tussen de wereldmachten groeit. Als ze elkaar daarentegen zouden informeren over waar ze mee bezig zijn, net zoals kernmachten elkaar in vroegere tijden lieten weten wanneer er een kernproef aankwam, is de kans veel kleiner dat het uit de hand loopt.

“We are not ready for the negotiations that we need.” – @ericschmidt #AspenSecurity pic.twitter.com/As749t6ZyU

— Aspen Security Forum (@AspenSecurity) July 22, 2022

Waarden

Want dat is wat er volgens Schmidt dreigt te gebeuren. Hij ziet de zelflerende computersystemen als gevaarlijk. In die zin is hij wellicht een techpessimist of -realist: elke technologie heeft een keerzijde. Met een mes kun je een brood snijden of iemand doden, en de techmiljardair lijkt de mogelijkheid van artificial intelligence (AI) als militair wapen van de toekomst te zien.

Vice besteedde aandacht aan de uitspraken van Schmidt. ‘Mensen in machtige posities vrezen de nieuwe technologie en meestal doen ze dat op de verkeerde gronden.’

Mogelijk bagatelliseert het AI als gevaar: de vergelijking met de zelfrijdende auto is begrijpelijk, maar men moet ook kijken waar die AI- auto twintig jaar geleden naartoe reed. Of niet naartoe reed. Die bleef gewoon staan, omdat de technologie nog niet zover was. De ontwikkelingen gaan met andere woorden heel snel, en iemand die in het middelpunt van Silicon Valley stond/staat, heeft daar mogelijk wel kijk op.

In het artikel wordt Schmidt bovendien weggezet als iemand die niet begrijpt dat niet AI het probleem is, maar juist de mensen die de kunstmatige cognitiemodellen bouwen. Journalist van dienst Matthew Gault wijst naar Demis Hassabis,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: