Redactionele aanbeveling: – “Wij zijn met velen en wij worden meer en meer”

redactionele-aanbeveling:-–-“wij-zijn-met-velen-en-wij-worden-meer-en-meer”

03-08-22 05: 47: 00,

19.000 mensen hebben op maandag 1 augustus 2022 gedemonstreerd ter herdenking van de grote demonstratie op 1 augustus 2020 in Berlijn voor de eerbiediging van de grond- en mensenrechten, voor de vrijheid van meningsuiting en voor een evenwichtige berichtgeving, aldus de inschatting van de organisatoren. Wij publiceren hieronder een persbericht van “Wir sind Viele”, een alliantie van verschillende initiatieven die een Week van de Democratie in Berlijn organiseren. (hl)

Berlijn, 2 augustus 2022

“Ook dit jaar gaan we de straat op om de magische 1 augustus te herdenken 2020. Die grote demonstratie door het centrum van Berlijn met enkele honderdduizenden mensen,” vertelt een woordvoerder van Wir sind Viele, het initiatief achter de Week van de Democratie. “Dat was magisch: niet alleen omdat op dat moment de menigte in de Tiergarten vreedzaam bleef toen de politie met
alleen 20 mannen, sommigen met trillende knieën, het podium bestormde en de elektriciteit afsloot, maar vooral omdat iedereen samen was: Boven-onder, links-rechts, fietsers en automobilisten, academici en arbeiders, Ossis en Wessis.
Tegenstellingen werden opgeheven en vooroordelen ontmanteld. De grootste fout van het regime. En de grootste verdienste van de democratische beweging en de laterale denkers:
Mensen erkenden elkaar weer als mensen.”

En dus was 1 augustus ook dit jaar weer een van de hoogtepunten van de Week van de Democratie. De openingsbijeenkomst werd gehouden voor het Bundestaggebouw. De welkomstrede werd gehouden door advocaat Ralf Ludwig, die citeerde uit brieven die hij van de stichter van Querdenken, Michael Ballweg, uit de gevangenis had ontvangen. Ballweg schreef:
“Mijn gevangenschap toont aan dat we op de goede weg zijn.”

Hierna volgde een mars door de media, die overging in een gezamenlijke maandagwandeling naar de Reichstag. Volgens de organisatoren hebben in totaal 19 000 deelnemers aan de optocht deelgenomen. De stemming was vreedzaam en levendig, hoewel er zeker scherpe kritiek was op de eenzijdige berichtgeving en de belastering van de demonstranten en wandelaars
voor de mediahuizen. “Een democratie werkt alleen met media die evenwichtig berichten, waarvan de redacteuren hun eigen onderzoek doen en voor wie het vanzelfsprekend is om vrijuit en kritisch over de regering te schrijven”, verklaarde Jimmy Gerum van het initiatief Leuchtturm ARD en deed een oproep tot dialoog aan de Tagesspiegel.

Vanaf de Gendarmenmarkt marcheerde de demonstratie als een eensgezinde maandagwandeling terug naar het Bondsdaggebouw voor de slotbijeenkomst. Financieel deskundige Ernst Wolff waarschuwde dat het digitaal-financieel complex machtiger was dan alles wat de wereld ooit had gezien. Maar, zei hij, dit complex zit in de problemen omdat het maatschappelijk verzet groeit als gevolg van de inflatie, wat het een kans geeft om schoon schip te maken. Andere sprekers waren Anselm Lenz, die opriep tot een grondwettelijke vergadering en de aanwezigen liet stemmen over elementaire zaken als nieuwe verkiezingen, afschaffing van alle Corona-maatregelen of referenda.

Andere sprekers waren Dr. Margareta Griesz-Brisson en ook Anna en Daniel van het initiatief “Students Stand Up”. Zij adviseerden de zomer te gebruiken om te netwerken en riepen op tot een open en brede debatruimte aan de universiteiten. Muzikale intermezzo’s werden verzorgd door Kilez More, die zijn optreden begon met de woorden: “We are many, and we are becoming more and more.”
Ook Morgaine & Äon, Ben Arslan, Björn Banane en Captain Future zorgden met hun liedjes voor de sfeer.

Andere belangrijke evenementen van de week van de democratie zijn een demonstratie onder het motto “Vakbond van medisch personeel en brandweerlieden tegen verplichte vaccinatie in inrichtingen en voor opheldering van vaccinatieschade” op woensdag 3 augustus, en het Vredesfestival in het Mauerpark op zaterdag als afsluiting van de week van de democratie in Berlijn. Alle data en actuele
informatie zijn te vinden op de website https://wirsindviele.berlin/

———-

Over “Wir sind Viele”:
“Wir sind Viele” is een alliantie van verschillende initiatieven die opkomen voor de naleving en de eerbiediging van de basis- en mensenrechten, zelfs in tijden van crisis. Onder hen zijn: Autokorso Berlin, Berliner Kommunarden, dieBasis, Eltern stehen auf e.V., Free People, Freedom Parade, Freiheitsboten, Karlshorster stehen auf, Nachbarschaftsdialog, Nicht ohne uns!, PanCoronale Picknicker, Pflege für Aufklärung, Pflege mit Herz, Querdenken 30, Räuchern für Mutter Erde,
Straßenaufklärung Treptow, Studenten Stehen Auf.

Rückfragen an:

Susanne Köhler
presse@wirsindviele.berlin

——-

Artikel ook om te beluisteren –

Spreker: Nikolas Gerdell:

%d bloggers liken dit: