Intuitie en zelfrijdende auto’s

intuitie-en-zelfrijdende-auto’s

04-08-22 12:00:00,

door

Mieke Mosmuller

04-08-2022 0 commentaren Print!

Onderstaande tekst is een letterlijke transcriptie van de gesproken video-tekst.

De verwachting is dat de kunstmatige intelligentie en algoritmisering zich in een dermate grote versnelling van ontwikkeling bevindt dat je die exponentieel zou kunnen noemen. Dat betekent dat die ontwikkeling dan zodanig wordt, dat de groeicurve op een gegeven moment bijna als een rechte lijn omhoog loopt. En dat wil zeggen dat je moet verwachten dat het menselijke verstand dan niet meer in staat zal zijn om te volgen wat de computer doet. Die situatie van de Singulariteit betreft vooral de snelheid waarmee de computer de dingen berekent. Maar de mens heeft iets wat de computer, of een algoritme, nooit zou kunnen berekenen. Namelijk de intuïtie. Bekijk video op YouTube

Mieke Mosmuller

De verwachting is, van degenen die op de hoogte zijn met de kunstmatige intelligentie, dat die zich in een dermate grote versnelling van ontwikkeling bevindt dat je die exponentieel zou kunnen noemen. Dat betekent dat – in aanvang van zo’n groeicurve lijkt het allemaal nog heel rustig te gaan, maar dan op een gegeven moment komt er een versnelling in, die dan zodanig wordt dat die op een gegeven moment bijna als een rechte lijn omhoogloopt. En dat wil zeggen, dat die dus ja tot in het oneindige, in een heel korte tijd, zich ontwikkelt, en dat je moet verwachten, wanneer je het over kunstmatige intelligentie hebt, dat het menselijke verstand dan niet meer in staat zal zijn om te volgen wat de computer doet. Ja wanneer we de zeventien SDG’s van de Verenigde Naties bekijken, dat heb ik de vorige keer al gezegd, dan mis je daar eigenlijk, naast het feit dat je het allerbelangrijkste mist namelijk het doel van het beschermen en het stimuleren van de menselijke vrijheid die in het denken ligt en in het talent van de mens, waar natuurlijk ook de verschillen tussen mensen liggen, dat mis je, maar je mist ook datgene waar eigenlijk de hele plangeving, de hele regelgeving, de hele idee die daar geconcipieerd is op berust, namelijk het vooruitzicht van de steeds verder gaande technologisering, de steeds verder gaande invloed van de kunstmatige intelligentie. Dat staat er niet, je ziet het in de meeste doelen achter het voorscherm wel min of meer verschijnen dat dat een grote rol speelt,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: