NachDenkSeiten:ㅤDus de perspectieven verschuiven

nachdenkseiten:ㅤdus-de-perspectieven-verschuiven

04-08-22 09: 24: 00,

De blik van de EU op het Midden-Oosten en de blik van het Midden-Oosten op de EU: zij openen zeer verschillende perspectieven. Wie naar de andere regio kijkt, is ook anders. Door Karin Leukefeld.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op “Global Bridge”, wij danken u voor de vriendelijke toestemming om het te kopiëren.

De perspectieven van de EU-instellingen en de rijke Europese regeringen worden geleid door geostrategische en economische belangen. Ook al wordt dit omkleed met mooie woorden en nobele bedoelingen, het gaat allemaal om machtspolitiek. Termen als vrijheid, democratie en mensenrechten, welvaart, veiligheid en partnerschap beloofden de doellanden jaren geleden een goede toekomst als ze met de EU zouden samenwerken 20.

Dialoog- en partnerschapsovereenkomsten maakten deel uit van het nieuwe buitenlands beleidsconcept van het aangekondigde EU-nabuurschapsbeleid 2004. Het vormde een strategische aanvulling op het Amerikaanse concept van een “Groter Midden-Oosten”, waarbij een regio van Afghanistan tot de Arabische wereld tot Noord-Afrika werd aangemerkt als een gebied van belang en invloed voor het door de VS geleide Westen, de EU en de NAVO.

Tot de doellanden van het EU-nabuurschapsbeleid behoorden Belarus, Oekraïne en Moldavië in het noordoosten, Georgië, Azerbeidzjan en Armenië in het oosten, Syrië, Libanon, Jordanië, Israël en Palestina in het zuidoosten en Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko in het zuiden. Binnen het gebied lagen de Zwarte Zee, de Zee van Azov, de Kaspische Zee, het noordelijke Suezkanaal en de hele Middellandse Zee, inclusief de Straat van Gibraltar.

Vandaag is het duidelijk dat Brussel, met zijn “nabuurschapsbeleid” in nauw contact met Washington en de NAVO, streeft naar een geostrategische expansie naar het oosten en zuidoosten.

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: