Poetin heeft alle kaarten in handen en kan Europa deze winter laten bevriezen

poetin-heeft-alle-kaarten-in-handen-en-kan-europa-deze-winter-laten-bevriezen

04-08-22 06:01:00,

Door sommigen miskend en door anderen in het Westen verkeerd begrepen, heeft de oorlog in Oekraïne herkenbare contouren aangenomen, hoewel wij nog steeds niet weten hoe de gevechten aflopen, behalve dat president Zelensky het in zijn macht heeft om morgen een staakt-het-vuren af te kondigen en dat ook zou moeten doen, schrijft Donald Forbes.

Het is nu duidelijk dat Vladimir Poetin nooit de imperium-bouwende ambities heeft gehad die de Westerse regeringen hem toedichtten toen hij afgelopen februari Oekraïne binnenviel. Dat was een narratief dat door de NAVO was verzonnen om de vredelievende Europese publieke opinie te winnen voor haar – in de praktijk ontoereikende – pogingen om Poetin te verslaan.

In plaats van verslagen te zijn, heeft Poetin zijn fundamentele oorlogsdoelen bereikt. Hij controleert 20 procent van Oost-Oekraïne, dat bevolkt wordt door etnische Russen die tegen de regering in Kiev zijn. Hij heeft de laatste weken besteed aan het verdedigen van zijn terreinwinst, kennelijk zonder te proberen die uit te breiden.

Zelensky heeft geen schijn van kans om hem te verdrijven zonder de hulp van buitenaf met laarzen op de grond, waarvan Joe Biden en andere westerse leiders duidelijk hebben gemaakt dat hij die niet zal krijgen. In dit scenario zou Poetin open kunnen staan voor een staakt-het-vuren, zodra Zelensky klaar is om te spelen.

Ondanks de grootspraak bij het begin dat de Navo als nooit tevoren verenigd was tegen de Russische agressie die heel Oost- en Midden-Europa zou bedreigen, is de eigenlijke hulp aan de Oekraïners opvallend ontoereikend geweest. Geen troepen op de grond of massale aanvalswapens. Bij gebrek aan beslissende resultaten glijdt de oorlog van de radar van het publiek, vervangen door binnenlandse economische zorgen.

Zelensky’s public relations campagne in het Westen heeft de richting van een komische opera aangenomen met de verschijning van zijn vrouw Olena – een “Portret van Dapperheid” op de omslag van het oktobernummer van Vogue. De laatste uitstap van het modetijdschrift in internationale zaken was het gênante interview met de vrouw van president Assad, die beschreven werd als de “Roos van de Woestijn”, aan de vooravond van de burgeroorlog in Syrië.

Als de deskundigen die het – altijd potsierlijke en door de gebeurtenissen bevestigde – idee verspreidden dat Poetin erop uit was heel Oekraïne te onderwerpen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: