Situatierapport Oekraïne – Verslag ter plaatse – Ingestorte Oekraïense frontlinie

situatierapport-oekraine-–-verslag-ter-plaatse-–-ingestorte-oekraiense-frontlinie

04-08-22 09:01:00, Russische meervoudige raketwerpers in actie – het is onwaarschijnlijk dat het Kremlin zonder munitie komt te zitten. De afgelopen maanden heeft het Oekraïense leger zijn stellingen in de omgeving van de stad Donetsk gebruikt om willekeurig burgerdoelen aan de kant van de Russische bondgenoten te beschieten. Na enkele ernstige protesten heeft het Russische leger gereageerd. Volgens een Oekraïense officier is het eindresultaat als een “gehaktmolen” geweest.

Hieronder staat een enigszins bewerkte machinevertaling van een stuk dat gisteren op de Oekraïense site censor.net verscheen. Het stuk werd gepromoot door Yuri Butusov, een bekende Oekraïense militaire correspondent. Het is oorspronkelijk een social media post van iemand die aan de frontlinie was in Pisky, onmiddellijk ten noordwesten van de stad Donetsk, schrijft Moonofalabama.org.

Context:

De afgelopen twee à drie maanden heeft de Oekraïense kant haar stellingen in de omgeving van de stad Donetsk gebruikt om de burgerbevolking aan de kant van de Russische gelieerdheid min of meer willekeurig te beschieten. Na enkele ernstige protesten heeft de Russische legerleiding ermee ingestemd een speciale tegen-artillerie-operatie op touw te zetten om de dodelijke Oekraïense pesterijen een halt toe te roepen.

Haar dagelijkse zogeheten”clobber rapporten”, hier is die van gisteren, bevatten sindsdien bijna elke dag regels als deze:

In het kader van de tegen-artillerie oorlogsvoering zijn 2 artilleriebatterijen van Giatsint houwitsers bij Dzerzhinsk en Novhorodskoye, Volksrepubliek Donetsk, getroffen.

4 pelotons van Grad MLRS en 9 artilleriepelotons op vuurplaatsen bij Seversk, Kirovo, Artemovsk, Avdeevka, Peski, Orlovka, Shakhterskoye, Velikaya Novoselka in de Volksrepubliek Donetsk, Dobropolie in de regio Zaporozhye, Shirokoye, Bereznevatoye in de regio Nikolaev, Russkaya Lozovaya en Nortsovka in de regio Charkov.

De systematische tegen-artillerie-campagne heeft de toch al zeldzame Oekraïense vuurkracht ernstig verslechterd.

De Russische zijde heeft ook de primaire richting van haar aanval veranderd van het noordelijke front in de richting Sievierdonetsk-Lysichansk-Siversk in een verder zuidwaarts oprukken. De huidige offensieve operatie is geconcentreerd ten noordwesten en westen van de stad Donetsk in de richting van Avdivka. Er is een enveloppe-operatie aan de gang ten noorden en ten zuiden ervan om die uiterst zwaar versterkte stad te omsingelen.

Het rode gebied links van de rode lijn markeert delen van de recente vooruitgang.

Bron: Live UA kaartgroter

Pisky is het zuidelijke deel van die enveloppe-operatie.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: