NachDenkSeiten:ㅤ Is alleen Rusland schuldig aan de hoge gasprijzen?

nachdenkseiten:ㅤ-is-alleen-rusland-schuldig-aan-de-hoge-gasprijzen?

05-08-22 10: 30: 00,

Olaf Scholz is helemaal naar Mühlheim an der Ruhr gereisd om zich te laten fotograferen voor de turbine die momenteel het onderwerp is van een klucht tussen Duitsland en Rusland. De boodschap is duidelijk: omdat Rusland zijn spelletjes met ons speelt en te weinig gas levert, moeten wij ons voorbereiden op een strenge en vooral dure winter. Maar dat is op zijn best maar de halve waarheid. Het is waar dat de Russische aardgasleveringen sinds medio juni sterk zijn teruggelopen. Maar dat alleen verklaart nog niet de afschuwelijke prijzen die de Duitse consumenten vanaf de herfst zullen worden aangerekend. De liberalisering van de Europese gasmarkt en de volstrekt disfunctionele prijsvorming op de energiebeurzen zijn minstens evenzeer de schuldige. Gasproducenten en speculanten verdienen miljarden aan de ellende en de Duitse economie gaat ten onder. Maar het belangrijkste is dat iemand de schuld krijgt, en die iemand zit in Moskou. Door Jens Berger.

Het Duits-Russische gaspartnerschap heeft een lange geschiedenis. Reeds aan het eind van de jaren waren het Duitse staalbedrijven die het Amerikaanse uitvoerverbod trotseerden en de ontwikkeling van West-Siberische olie- en gasvoorraden mogelijk maakten door pijpen te leveren. 1962, drongen de VS er bij de regering Adenauer op aan om door middel van een embargo een einde te maken aan de uitvoer van buizen met een grote diameter naar de Sovjet-Unie. Dit embargo werd opgeheven 1969 door de nieuwe regering Willy Brandt en een jaar later waren het de West-Duitse bedrijven Mannesmann en Ruhrgas – gefinancierd door de Deutsche Bank – die de deal van de eeuw sloten met de Sovjet-Unie, die de basis vormde voor de levering van Russisch aardgas aan de Bondsrepubliek en later aan andere West-Europese staten via het almaar uitdijende pijpleidingennet.

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: