Oekraïne vlag-emoji’s verdwijnen van profielen na vernietigend Amnesty-rapport dat “menselijke schilden” aan het licht brengt

oekraine-vlag-emoji’s-verdwijnen-van-profielen-na-vernietigend-amnesty-rapport-dat-“menselijke-schilden”-aan-het-licht-brengt

05-08-22 06:23:00,

Amnesty International heeft in een verrassende verschuiving in een nieuw rapport dat donderdag is vrijgegeven haar onderzoek naar de mensenrechten op Oekraïne gericht. Het leidde onmiddellijk tot een storm van kritiek, aangezien zowel westerse deskundigen als Kiev-functionarissen zelf de bevindingen als “oneerlijk” bestempelden, bericht Thefreethoughtproject.com.

Het Amnesty-rapport zegt dat de onderzoekers “bewijzen hebben gevonden van Oekraïense troepen die aanvallen uitvoerden vanuit dichtbevolkte woonwijken, en zich ook verschansten in burgergebouwen in 19 steden en dorpen” in drie door oorlog verscheurde regio’s van het land van april tot juli.

In het rapport wordt gedetailleerd beschreven dat scholen en ziekenhuizen, en ook huizen van mensen, in gevaar werden gebracht, wat wijst op tactieken van het type “menselijke schilden” die door het Oekraïense leger worden gebruikt.

“Dergelijke tactieken zijn in strijd met het internationaal humanitair recht en brengen de burgerbevolking in gevaar, omdat zij civiele voorwerpen tot militaire doelen maken. De daaropvolgende Russische aanvallen in bevolkte gebieden hebben burgers gedood en civiele infrastructuur vernietigd,” vervolgde Amnesty, zeggende dat dit resulteerde in Russische aanvallen op genoemde civiele infrastructuur.

Het rapport vermeldt verder dat in 22 van de 29 scholen die tussen april en juli door een Amnesty-team bezocht werden, onderzoekers bewijzen vonden van voorafgaande militaire activiteiten. Bovendien werden vijf gevallen gedocumenteerd waarin Oekraïense troepen ziekenhuizen als bases gebruikten. In het rapport werd zelfs benadrukt dat Amnesty “niet op de hoogte was” van gevallen waarin Oekraïense troepen eerst hadden geprobeerd burgers uit deze plaatsen te evacueren.

Ondanks het feit dat zij onder druk staat om geen onderzoek in te stellen naar de Oekraïense kant en deze niet te bekritiseren voor schendingen van de mensenrechten, zei secretaris-generaal van Amnesty International Agnès Callamard bij de vrijgave van het rapport:

“In een defensieve positie verkeren, ontslaat het Oekraïense leger niet van de plicht het internationaal humanitair recht te eerbiedigen.”

Dat zo’n gerespecteerde, in het Westen gevestigde vooraanstaande mensenrechtenorganisatie deze praktijken van het Oekraïense leger veroordeelde, leidde natuurlijk tot tegenreacties van de leiders in Kiev, en ook van sommige westerse deskundigen, die zelfs zo ver gingen om de gebruikelijke beschuldiging “Poetin-sympathisanten!” te uiten…

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba was er snel bij om het Amnesty-rapport af te kraken,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: