Vandaag is het 60 jaar geleden dat ANC leider Nelson Mandela werd gearresteerd met de hulp van de CIA

vandaag-is-het-60-jaar-geleden-dat-anc-leider-nelson-mandela-werd-gearresteerd-met-de-hulp-van-de-cia

05-08-22 07: 00,

De zelfbenoemde “westerse waardengemeenschap” probeert altijd te doen vergeten aan welke kant van de geschiedenis zij decennia lang heeft gestaan in de strijd tegen kolonialisme en apartheid en aan welke kant de landen van het socialistische blok stonden. Een voorbeeld hiervan is de arrestatie van Nelson Mandela op 5 augustus 1962, die alleen lukte “dankzij” de Amerikaanse geheime dienst CIA. De vrijlating van Mandela na tientallen jaren gevangenschap is op zijn beurt grotendeels te danken aan de betrokkenheid van Cuba bij zuidelijk Afrika. Door Florian Warweg.

Dit artikel is ook beschikbaar als audiopodcast.

Podcast: Afspelen in een nieuw venster | Download

Lange tijd werd het slechts als een gerucht beschouwd, totdat de New York Times (NYT) het in juni bevestigde 1990, kort na de vrijlating van de leider van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en waarschijnlijk ’s werelds bekendste anti-apartheidsstrijder, :

“Via een agent binnen het Afrikaans Nationaal Congres heeft de inlichtingendienst (de CIA) de Zuid-Afrikaanse veiligheidsautoriteiten gedetailleerde informatie verstrekt over de activiteiten van de heer Mandela, waardoor de politie hem kon arresteren (…).”

De NYT citeert vervolgens een CIA-agent die destijds betrokken was en zei:

“We hebben Mandela overgedragen aan de Zuid-Afrikaanse veiligheidsautoriteiten. We gaven ze alle details van wat hij aan zou hebben, de tijd, waar hij zou zijn.”

Volgens het verdere rapport heeft de Amerikaanse inlichtingendienst uitgebreid meegewerkt aan de arrestatie van Mandela uit vrees in Washington dat een succesvolle anti-apartheidsbeweging “de bevriende Zuid-Afrikaanse regering zou kunnen bedreigen.”

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: