Anatomie van de EU “gascrisis”

anatomie-van-de-eu-“gascrisis”

06-08-22 02:01:00,

Europa heeft vandaag geen – of misschien wel nooit – een doeltreffende visie gehad op de no-nonsense existentiële strategie die het nodig had om in vrede te kunnen voortbestaan. Bovendien houden de EU-leiders, alsof ze zich niet bewust zijn van het komende debacle, stug vast aan hun mislukte beleid. Nu stelt oud-bondskanselier Gerhard Schröder voor om de door de EU zelf veroorzaakte “gascrisis” op te lossen door de Nord Stream 2 (NS2) gaspijpleiding te lanceren… hoewel de Duitse autoriteiten het idee herhaaldelijk hebben verworpen, schrijft Jorge Vilches.

Vandaag wordt de EU geregeerd door kinderachtige impulsen die onvermijdelijk leiden tot verwarring en zelfbeschadiging. Eerst legt de EU zeer verlammende sancties op aan haar Russische partner en vervolgens eist zij van haar volledige levering van aardgas – zelfs in de huidige meest bijzondere situatie – terwijl zij bekende contractclausules flagrant overtreedt. Het is dan ook duidelijk dat de veronderstelde Europese “energiecrisis” niet echt als zodanig bestaat, of het nu gaat om aardgas, aardolie, distillaten, steenkool, uraniumstaven… of wat dan ook voor die kwestie. Want als er werkelijk een “energiecrisis” zou bestaan, zou Europa geen volledige toegang hebben tot tastbare energie uit Rusland, wat niet het geval is. In werkelijkheid heeft Europa een benijdenswaardige, uitstekende toegang tot hoogwaardige, decennia lang beproefde, snelle, probleemloze, dichtbije, deur-tot-deur levering van echt goedkope energie, van volledig doorgelichte Russische verkopers die bereid en in staat zijn om de goederen betrouwbaar te leveren zoals zij dat sinds decennia ginder altijd gedaan hebben.

Contractbreuken

Maar behalve onvolwassen kan de EU ook zeer creatief zijn. Bijvoorbeeld door spelletjes te spelen met de onaantastbare contractuele eisen voor de beroemde peripatetische Siemens NS1 turbine # 073… die nu gestrand is in Mülheim an der Ruhr na een nog niet afgeronde onderhoudsbeurt in een veraf gelegen vestiging van Siemens Canada. Dienovereenkomstig heeft de Russische Gazprom nu officieel geweigerd om de levering van turbine # 073 te aanvaarden op grond van het feit dat

“De sanctieregimes van Canada, de EU, het VK en een wanverhouding tussen de huidige situatie en de bestaande contractuele verplichtingen van Siemens-zijde maken de levering van de 073 motor aan het [ Russische ] Portovaya compressorstation onmogelijk”. Gazprom beweert dat er geen essentiële documenten zijn overgelegd waaruit blijkt dat turbine 073 niet onder sancties valt.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: