De Oekraïense president geeft toe dat hij militair het onderspit delft tegen Rusland, en niemand neemt er notitie van

de-oekraiense-president-geeft-toe-dat-hij-militair-het-onderspit-delft-tegen-rusland,-en-niemand-neemt-er-notitie-van

06-08-22 12:01:00,

Voor één keer spreekt de normaal zo pompeuze heerser van Oekraïne eindelijk de waarheid, en geen mens wil er iets van horen. President Zelensky heeft zojuist de mislukking van zijn veelgeroemde tegenoffensief aangekondigd. Deemoedig geeft hij toe dat hij op het gebied van oorlogsvoering absoluut niet kan tippen aan de Russen, schrijft R.R.

Van de andere kant hoorden wij onlangs op de radio dat de Britse inlichtingendienst de Oekraïners duidelijk in het voordeel achtte. Opnieuw zouden de Russen door hun munitie heen zijn, hun gevechtskracht slonk snel en het gevechtsmoraal was gebroken. Het is de vraag hoe deze gerapporteerde waarnemingen overeenstemmen met de ontnuchterende bekentenis van Zelensky. De opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten geeft onomwonden toe dat zijn troepen bijzonder hard getroffen worden.

De mainstream media negeert deze trendzettende prognose voor het verdere verloop van de oorlog zorgvuldig en verwijst in plaats daarvan naar rapporten van buitenlandse inlichtingendiensten, die in het verleden al verschillende malen vergezocht zijn gebleken. De repressieve tendensen zijn meer dan duidelijk. Blijkbaar zit men nu gevangen in het dilemma van narratieve hopeloosheid. Hoe moeten wij in godsnaam aan het Westerse publiek uitleggen dat de Russen veruit superieur zijn en dat de kansen van Kiev om het conflict te winnen nihil zijn?

Maandenlang hebben wij te horen gekregen dat de Oekraïense David alleen maar de juiste steenslinger behoeft te krijgen om de Russische Goliath de les te lezen. Maar dit indrukwekkende superheldenverhaal staat nog steeds te popelen om de annalen in te gaan. Dit zou echter alleen mogelijk zijn, als de Oekraïners tenminste af en toe een strategische overwinning zouden kunnen behalen. Met andere woorden, zij zouden schitteren door grootschalige terreinwinst.

Onvermijdelijk worden indicatoren die snel worden ingehaald door de werkelijkheid, zoals de speculatief veronderstelde vermindering van Russische artillerie-aanvallen en offensieve acties, voortdurend verkeerd geïnterpreteerd en getransfigureerd als een suggestieve verzwakking van de militaire machine van Moskou. Om dan op spectaculaire wijze weer met beide benen op de grond te worden gezet.

Het is tijd om op te houden met liegen tegen jezelf. Zelfs in de VS brokkelt de publieke solidariteit met de corrupte militaire junta in Kiev af, nu men er niet in slaagt het tij op het slagveld te keren. En wanneer geoormerkte en gewoonlijk overwegend partijdige mensenrechtenorganisaties zich tegen de VS-proxy beginnen te richten,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: