NachDenkSeiten:Hiroshima is overal! – of: De nooit eindigende strijd

nachdenkseiten:hiroshima-is-overal!-–-of:-de-nooit-eindigende-strijd

06-08-22 09: 45: 00,

6 augustus 1945 was dag nul in de wereldgeschiedenis. De dag waarop bewezen werd dat mensen in staat zijn de mensheid als soort uit te roeien en de planeet volledig te verwoesten. De strijd tegen dit gevaar zal in de toekomst moeten worden voortgezet. Door Leo Ensel.

Dit artikel is ook beschikbaar als audio podcast.

Podcast: Play in new window | Download

77 jaar geleden, op 6 augustus 1945, een maandag, om 8 uur ’s ochtends 16 plaatselijke tijd, werd voor het eerst een atoombom boven een bewoond gebied tot ontploffing gebracht – hij ontplofte met een warmteontwikkeling van bijna 4.000 graden Celsius 580 meter boven het Shima Ziekenhuis in de Japanse stad Hiroshima, waar op de dag van de ramp ongeveer 400.000 mensen woonden en die tot dan toe gespaard waren gebleven van bombardementen. Het werd losgelaten uit de Amerikaanse B-29 bommenwerper “Enola Gay” op een hoogte van bijna tien kilometer, nadat een andere bommenwerper drie kwartier eerder al over de stad was gevlogen om de weersomstandigheden te controleren. Het was een mooie zonnige dag, een heldere hemel. De bom, qua explosieve kracht vergelijkbaar met een hedendaags “tactisch” kernwapen, was door het Amerikaanse leger “Little Boy” gedoopt.

Honderdduizenden “testslachtoffers”

Meer dan 70.000 mensen waren op slag dood. De bom doodde 90 procent van de bevolking binnen een straal van 500 meter van Ground Zero. De meeste mensen zijn verdampt of opgebrand. Binnen een seconde verwoestte de schokgolf 80 procent van de binnenstad. Een vuurstorm verwoestte elf vierkante kilometer van de metropool en dreef de voor atoombommen kenmerkende paddenstoelwolk tot op een hoogte van 13 kilometer,

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: