Redactionele aanbeveling: – Kiev besloot in 2019 Minsk II niet uit te voeren en bereidde oorlog met Rusland voor – Anti-Spiegel

kiev-besloot-in-2019-minsk-ii-niet-uit-te-voeren-en-bereidde-oorlog-met-rusland-voor

26-08-22 08: 28: 00,

Het hoofd van de Oekraïense Veiligheidsraad heeft in een interview gezegd dat Kiev heeft besloten 2019 het akkoord van Minsk niet uit te voeren en zich in plaats daarvan op een oorlog met Rusland voorbereidt.

De eerlijkheid van sommige vertegenwoordigers van de regering in Kiev is fascinerend, omdat zij weten welke van hun uitspraken de westerse media niet zullen vermelden. Alexei Danilov, het hoofd van de Oekraïense Veiligheidsraad, die zeer machtig is in Oekraïne, heeft in een interview gezegd dat na de laatste vergadering in het Normandische formaat begin december 2019, Kiev heeft besloten het akkoord van Minsk ronduit te verwerpen en zich in plaats daarvan voorbereidt op een oorlog met Rusland.

Wat eerder als Russische propaganda werd bestempeld, wordt nu door Kiev bevestigd: De Oekraïense regering wil al jaren oorlog tegen Rusland en heeft zich daar systematisch op voorbereid.

Ik zal hier eerst de uitspraak van Danilov citeren en dan laten zien wat die betekent.

Kiev wilde oorlog

In een interview met de Oekraïense televisiezender NTA zei Danilov het volgende:

“We hebben ons op oorlog voorbereid, heel krachtig. En het feit dat wij vandaag reeds 180 dagen van oorlog achter ons hebben en ons op ons grondgebied bevinden, dat wij het niet hebben opgegeven, toont nogmaals aan dat wij ons op oorlog hebben voorbereid. Onze oorlogsvoorbereidingen zijn namelijk na 8 en 9 december begonnen 2019. Toen onze president Selensky in Parijs niet instemde met de voorwaarden die ons op 8 en 9 december door Rusland, Frankrijk en Duitsland werden aangeboden 2019, hij zei, om het zacht uit te drukken, “Nee, vrienden, er komt geen Minsk-3, wij zullen voor ons land vechten”, begonnen wij de volgende dag te begrijpen dat er een grote oorlog met Rusland op komst was.”

Wat gebeurde er op 8 en 9 december 2019

Na de verkiezing van Selenski tot Oekraïense president riepen Kiev, Berlijn en Parijs op tot een vergadering in Normandië-formaat, maar Rusland stelde als voorwaarde dat Kiev eerst de tijdens eerdere vergaderingen gemaakte afspraken zou uitvoeren. Deze gingen hoofdzakelijk over de terugtrekking van troepen, d.w.z. de wederzijdse terugtrekking uit te dicht bij elkaar gelegen stellingen op sommige delen van het front. De uitvoering hiervan nam maanden in beslag omdat de betrokken eenheden van de nazi-bataljons van de Oekraïense Nationale Garde, waar het om ging, eenvoudig weigerden Selensky de opdracht te geven.

Toen de terugtrekking in november eindelijk een feit was 2019, vond op 8 en 9 december in Parijs de vergadering in Normandië-formaat plaats. Maar reeds de gezamenlijke persconferentie na de bijeenkomst maakte duidelijk dat Selensky niet echt van plan was het akkoord van Minsk uit te voeren en de weinige compromissen die tijdens de bijeenkomst werden bereikt, werden door Selensky slechts een week later openlijk verworpen.

Vanaf dat moment eiste Selensky openlijk dat het akkoord van Minsk niet zou worden uitgevoerd en vervolgens weigerde hij openlijk en onvermurwbaar het akkoord uit te voeren.

Het vredesplan van het akkoord van Minsk

In het akkoord van Minsk van februari 2015 werd een zeer eenvoudige weg naar vrede uitgestippeld: Oekraïne moet de regio’s in de Donbass politieke autonomie verlenen (de zogenaamde speciale status) en deze in de grondwet vastleggen. Tegelijkertijd zou Kiev rechtstreekse onderhandelingen beginnen met de rebellen met het oog op het houden van verkiezingen, die reeds in november zouden moeten plaatsvinden 2015, zodra de grondwetswijziging was doorgevoerd en een algemene amnestie was afgekondigd. De algemene amnestie is logisch, want niemand legt zijn wapens neer als hij daarna straf moet vrezen; dit geldt voor alle soldaten aan beide zijden van de frontlinie. Daags na de verkiezingen zou Kiev de volledige controle over de Donbass terugkrijgen, wat al in november mogelijk zou zijn geweest 2015.

Kiev heeft echter geen enkel punt uit het akkoord van Minsk uitgevoerd: het weigerde rechtstreeks met de rebellen te onderhandelen, Kiev wilde niets horen over een grondwetswijziging met een speciale status voor de Donbass, en Kiev heeft een amnestie afgewezen. Kiev heeft geen enkel punt van het door de toenmalige Oekraïense president Porosjenko ondertekende akkoord uitgevoerd. De tekst van de overeenkomst is hier te vinden.

Selensky bleek nog radicaler te zijn dan Porosjenko is geweest. Terwijl Porosjenko in zijn verklaringen in ieder geval zijn steun voor het akkoord heeft uitgesproken, heeft Selenski het publiekelijk verworpen, hoewel de westerse media daarover zwijgen.

Selenski wilde dat Kiev eerst de controle over de Donbass zou herwinnen en dan de andere punten zou uitvoeren. Dit was natuurlijk onaanvaardbaar voor de mensen in de Donbass en voor Rusland, want nadat Kiev het akkoord in totaal acht jaar niet had uitgevoerd, was het duidelijk dat Kiev het ook niet zou uitvoeren als het eerst de controle over de Donbass zou krijgen.

Integendeel, men had verwacht dat Kiev in dat geval massa-arrestaties en erger zou uitvoeren in de Donbass, want hoe Maidan-Oekraïne omging met tegenstanders van de regering is algemeen bekend – ook al is dat niet in het Westen: Na de Maidan waren er ontelbare politieke moorden en verdwenen critici van de regering in geheime martelgevangenissen van de geheime dienst SBU. De UNHCR heeft ook herhaaldelijk bericht over martelgevangenissen in Oekraïnemaar de westerse media vonden dit niet de moeite van het vermelden waard.

Selensky wilde oorlog

Dat Selensky geen vrede in de Donbass wilde maar oorlog met Rusland bleek uit vele verklaringen. Zo heeft een voormalig adviseur van Selenski in een interview openlijk gezegd dat de regering van Selenski “ Poetin bruut verraden had“. Nadat Selensky met Amerikaanse steun alle oppositie en oppositionele media had uitgeschakeld na de verkiezing van Biden tot president van de VS , sprak hij in de zomer 2021 ook openlijk over een op handen zijnde “volwaardige oorlog” met Rusland .

Selensky deed er ook alles aan om ervoor te zorgen dat die oorlog er zou komen. Reeds in april 2021 escaleerde Oekraïne militair in de Donbass en Rusland maakte toen duidelijk dat in geval van een open oorlog Rusland de mensen in de Donbass zou verdedigen. Dat het niet al in april of mei 2021 tot een oorlog kwam, was alleen te danken aan het feit dat de VS Selensky nog eens terugriepen.

Direct daarvoor, eind maart 2021, stelde Selensky de nieuwe militaire doctrine van Oekraïne in werking, die openlijk op een oorlog tegen Rusland was gericht. Oorlog was in principe toen al onvermijdelijk.

Oekraïnes militaire doctrine

Aangezien mensen graag beweren dat het ondenkbaar is dat “klein” Oekraïne het grote Rusland zou willen aanvallen, moet ik een korte uitweiding maken en ingaan op de officiële Oekraïense militaire doctrine die Selensky in werking heeft gesteld.

Na de Maidan vaardigde president Porosjenko 2015 een nieuwe Oekraïense militaire doctrine uit waarin Oekraïne ten eerste Rusland als zijn belangrijkste vijand definieerde en ten tweede aankondigde dat de Oekraïense strijdkrachten tegen 2020 zouden worden aangepast aan de NAVO-normen.

Nadat dit ten uitvoer was gelegd, heeft de nieuwe Oekraïense president Selenski op 24. In maart 2021 is de “Strategie voor de ontruiming en reïntegratie van de Krim” in werking getreden. In het persbericht van de Oekraïense presidentiële administratie is hierover onder meer het volgende te lezen:

“Dit document definieert een reeks maatregelen van diplomatieke, militaire, economische, informatieve, humanitaire en andere aard die gericht zijn op het herstel van de territoriale integriteit en de staatssoevereiniteit van Oekraïne binnen internationaal erkende grenzen door middel van de debezetting en reïntegratie van de Krim.”

Het Westen erkent de Krim niet als Russisch, maar men moet accepteren (met tegenzin van mijn kant) dat Rusland de Krim als Russisch beschouwt. Wie dat wil veranderen, riskeert een oorlog met Rusland. Dit was en is de realiteit.

Met dit document heeft Oekraïne officieel en publiekelijk een oorlog met Rusland over de Krim aangekondigd. Kiev heeft een aanval op de Krim – en dus een oorlog met Rusland – gepland, want dat is wat president Selenski officieel heeft gezegd op 24. Maart 2021 heeft dit officieel per decreet bevolen. Het document sprak van “ maatregelen van militaire aard ” – duidelijker kan je het niet zeggen.

Een dag later, op 25. In maart 2021 heeft president Selensky ook de nieuwe militaire doctrine van Oekraïne in werking gesteld. Het document beoogde de integratie van Oekraïne in de veiligheidsarchitectuur van de NAVO en herhaalde de eis om de Krim met militaire middelen te heroveren.

We kunnen dus zien dat een aanval van Oekraïne op Rusland openlijk werd voorbereid en gepland in Kiev. De enige vraag was wanneer het zou plaatsvinden. En dit alles is geen Russische propaganda, het staat in officiële Oekraïense regeringsdocumenten.

Begin maart werd bekend dat Donetsk-soldaten in een basis van de Oekraïense strijdkrachten een notitieboekje in beslag hadden genomen, waarin plannen voor een voor 8 maart geplande aanval waren aangetroffen. Maart aanval op de Donbass en de Krim werden gevonden.

Berlijn en Parijs begraven het akkoord van Minsk

Eind 2021 wilde het Westen op korte termijn een nieuwe vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van het Normandische formaat beleggen, maar het stelde zulke onaanvaardbare eisen dat Rusland daartoe niet bereid was. Voordat het Westen er een mediacampagne tegen Rusland van kon maken, waarin werd beweerd dat Rusland de ontmoeting en de dialoog had geweigerd, nam de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zijn toevlucht tot een zeer onconventionele oplossing en publiceerde hij de correspondentie tussen Moskou enerzijds en Berlijn en Parijs anderzijds.

Op de in totaal 28 bladzijden kon men lezen dat Lavrov aan Berlijn en Parijs een voorstel had gedaan op 29. Oktober 2021, maar dat het goed moest worden voorbereid. Als reactie hebben Berlijn en Parijs op 4 november in een gezamenlijk antwoord onder meer verklaard dat het Russische voorstel voor een slotverklaring in het Normandische formaat niet kan worden aanvaard omdat Rusland daarin oproept tot een rechtstreekse dialoog tussen Kiev en de Donbass.

Dit was echter een van de centrale punten van het akkoord van Minsk. Toen Berlijn en Parijs het in november 2021 onaanvaardbaar noemden, begroeven zij de overeenkomst van Minsk de facto.

Op 6 november 2021 schreef Lavrov dat de reactie van Berlijn en Parijs teleurstellend was. Het voorstel van Berlijn en Parijs om reeds in Normandië een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken te houden 11. Lavrov verwierp het voorstel van Berlijn en Parijs om al in 15. november een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Normandië te houden, omdat er nog geen reactie was gekomen op de voorstellen van Moskou voor de tekst van de slotverklaring van de bijeenkomst.

Op 15. In november 2021 kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Duitsland en Frankrijk bijeen en beschuldigden zij Rusland er publiekelijk van “voor de zoveelste keer” te weigeren in het Normandische formaat bijeen te komen.

Dit bracht Lavrov het hoofd op hol en hij schreef nog een brief aan zijn collega’s uit Berlijn en Parijs. Daarin zette hij nogmaals het Russische standpunt uiteen en kondigde vervolgens aan dat hij de briefwisseling de volgende dag zou publiceren. De brief eindigde met de woorden:

“Ik ben er zeker van dat u de noodzaak van deze onconventionele stap inziet, omdat het erom gaat de wereldgemeenschap de waarheid te zeggen over wie de op het hoogste niveau overeengekomen verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht nakomt, en hoe.”

Om de chronologie nog eens te verduidelijken

Met de kennis van vandaag – inclusief de laatste verklaring van het hoofd van de Oekraïense Veiligheidsraad Alexei Danilov – ziet de chronologie van de gebeurtenissen er dus als volgt uit:

Begin december 2019 vond in Parijs de Normandische ontmoeting plaats. Selensky kwam daarna terug naar Kiev en kondigde zijn volk aan dat hij het akkoord van Minsk niet zou uitvoeren. Het was voor iedereen duidelijk dat oorlog met Rusland dus onvermijdelijk was geworden en Kiev begon met concrete oorlogsvoorbereidingen.

In januari 2021 werd Joe Biden president van de VS en hij gaf Selensky, in tegenstelling tot zijn voorganger Trump, groen licht. Als gevolg daarvan begon Selensky in februari 2021 de oppositie hard aan te pakken, waarna het hoofd van de grootste oppositiepartij onder huisarrest werd geplaatst en alle media van de oppositie werden verboden.

In maart 2021 vaardigde Selensky de nieuwe Oekraïense militaire doctrine uit, die oorlog met Rusland voorschrijft.

In april en mei 2021 stond Oekraïne op de rand van oorlog met Rusland, maar dit werd door de VS opnieuw afgeblazen. Half juni vond een topontmoeting plaats van de presidenten Poetin en Biden, maar die leverde geen doorbraak op.

Terwijl Kiev de situatie in de Donbass vanaf eind 2021 opnieuw liet escaleren en de NAVO haar troepenaanwezigheid in Oekraïne opvoerde onder het mom van manoeuvres en trainingsmissies, begaven Duitsland en Frankrijk het akkoord van Minsk in november 2021 officieel.

In december 2021 eiste Rusland ultimatief wederzijdse veiligheidsgaranties en de terugtrekking van NAVO-troepen uit Oekraïne van de VS en de NAVO, waarbij het verklaarde dat het, indien wederzijdse veiligheidsgaranties werden afgewezen, gedwongen zou zijn “militair” te reageren.

Eind januari 2022 werd in de VS de Lend-Lease Bill voor Oekraïne ingediend, waarover werd geschreven toen deze bij het Congres werd ingediend:

“Dit wetsvoorstel doet tijdelijk afstand van bepaalde vereisten in verband met de bevoegdheid van de president om defensiematerieel uit te lenen of te leasen indien het defensiematerieel bestemd is voor de Oekraïense regering en noodzakelijk is om de burgers in Oekraïne te beschermen tegen een Russische militaire invasie.”

Hieruit blijkt, dat ook de VS zich op een oorlog voorbereidden, aangezien het wetsvoorstel om Oekraïne te steunen tegen de “Russische militaire invasie” in het Congres werd ingediend een maand voordat de Russische interventie begon. Tegelijk met de indiening van het wetsvoorstel verwierpen de VS en de NAVO de door Rusland voorgestelde wederzijdse veiligheidsgaranties, wel wetende dat Rusland militair zou reageren.

Op 19. In februari 2022 dreigde Selensky met de nucleaire bewapening van Oekraïne op de Veiligheidsconferentie van München, tot applaus van het hooggeplaatste Westerse publiek. Dit betekende dat een Russische interventie niet langer kon worden voorkomen, omdat het feit dat Oekraïne, dat zich in zijn militaire doctrine voorbereidde op een oorlog tegen Rusland, zich ook bewapende met kernwapens, voor Rusland een onaanvaardbaar vooruitzicht was.

Op 21. In februari 2022 erkende Poetin de Donbass-republieken en sloot hij met hen overeenkomsten voor wederzijdse bijstand. In zijn toespraak hierover waarschuwde Poetin Kiev duidelijk voor de gevolgen van verdere escalatie. Nadien heeft Kiev echter de beschietingen van burgerdoelen in de Donbass demonstratief opgevoerd.

Op 24. Februari kondigde Poetin in een andere toespraak het begin aan van de Russische militaire operatie in Oekraïne om een einde te maken aan de oorlog in de Donbass en Oekraïne te denazificeren en te demilitariseren.

Conclusie

De huidige verklaringen van het hoofd van de Oekraïense Veiligheidsraad bevestigen eens te meer de Russische versie van de gebeurtenissen, want het was Kiev dat sinds het einde van 2019 consequent heeft toegewerkt naar een oorlog met Rusland. Kiev heeft vertrouwd op militaire steun van de NAVO, die waarschijnlijk ook achter gesloten deuren is toegezegd, waardoor Kiev de indruk kreeg dat Oekraïne niet alleen tegen Rusland zou hoeven te vechten. Zoals bekend was dit (godzijdank!) een loze belofte van de NAVO, die niet de verwachte soldaten, maar “slechts” wapens en goede wensen naar Kiev stuurde, hetgeen in Kiev wekenlang hevige woede over de NAVO veroorzaakte, totdat men tot inkeer kwam.

Dat de VS deze oorlog wilden, is ook duidelijk te zien in de ontwikkeling, want de VS moedigde Selensky aan in zijn agressieve politiek tegenover Rusland. In Washington is nooit sprake geweest van onderhandelingen met Rusland over Oekraïne. Omdat deze bevindingen voor veel mensen moeilijk te begrijpen en te doorgronden zijn, heb ik in dit artikel uitgelegd hoe geopolitiek werkt. Geopolitiek is helaas cynisch en onmenselijk, zoals het voorbeeld van Oekraïne, dat door de VS genadeloos wordt opgeofferd in de strijd tegen Rusland, weer eens laat zien.


In mijn nieuwe boek “Inside Corona – The Pandemic, the Network and the Backers – The Real Goals Behind Covid-19” gebruik ik uitgebreide analyses van uitgelekte gegevens om aan te tonen hoe de pandemie door verschillende organisaties in verschillende fasen werd voorbereid, waarbij de actieve voorbereidingsfase rond 2016/2017 begon. Daarnaast laten de gegevens ook zien welke overkoepelende doelstellingen deze organisatoren nastreven en hoe de pandemie voor hen de weg vrijmaakt om deze doelstellingen te verwezenlijken.

Het boek is momenteel gepubliceerd en kan exclusief hier rechtstreeks worden besteld via J.K. Fischer Verlag.

Klik hier voor het nieuwe boek