Viruswaarheid:ㅤStatenloosheid: Hoe zit dat?

viruswaarheid:ㅤstatenloosheid:-hoe-zit-dat?

05-09-22 06:00:00,

Ervaring van een geëmigreerde Nederlander

In het verzet gaan veel ideeën de ronde om uit het Nederlandse systeem te ontsnappen en jezelf “autonoom” of “soeverein” te maken. Ondanks dat deze ideeën op papier leuk klinken, zijn er toch veel zaken waar je op moet letten. Je kan anders in de problemen komen. In deze artikelenserie willen we ingaan op de mogelijkheden om Nederland te verlaten of om uit het Nederlandse systeem te kunnen ontsnappen. Dit artikel zal vooral ingaan op de vormen van emigratie en waar je hierbij op moet letten. De benadering is vooral vanuit praktisch oogpunt geschreven en is geen juridisch advies.

Nationaliteit, verblijfsstatus en fiscaal inwonerschap

Ten eerste moeten we enkele zaken van elkaar onderscheiden. Allereerst hebben we het staatsburgerschap of nationaliteit. Iedere wereldburger heeft het recht op ten minste één nationaliteit, die meestal wordt geërfd van zijn/haar ouders of wordt verleend op basis van de geboorteplaats. In de meeste landen waaronder Nederland is het eerste van toepassing, terwijl het tweede van toepassing is in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Een staatsburger van een bepaald land kan in principe een paspoort aanvragen van dat land en daarmee naar andere landen reizen of emigreren. Een nationaliteit kan in de meeste landen ook worden opgegeven. Dit mag echter alleen als je ook een andere nationaliteit bezit of direct een andere aanneemt (naturalisatie). Als je slechts één nationaliteit hebt en geen nieuwe aanneemt, kan je deze dus niet kwijtraken.

 » Lees verder op Viruswaarheid