Beperkt Rusland de gasstromen naar Europa?

beperkt-rusland-de-gasstromen-naar-europa?

10-09-22 02:39:00, Gas pipelines form Russia to Europe (Welt) Beperkt Rusland werkelijk de gasstromen naar Europa? Het verrassende antwoord is: neen. Veel mensen in Europa en daarbuiten schijnen te geloven dat Rusland, als reactie op de westerse sancties, de gasstromen naar Europa heeft beperkt. Toch is dat niet het geval, zoals uit de volgende analyse blijkt, meldt Swprs.org.

Er zijn momenteel vijf grote pijpleidingen die Russisch gas aan Europa leveren – of zouden kunnen leveren: Nord Stream I en Nord Stream II door de Oostzee naar Duitsland; de Jamal-pijpleiding door Polen naar Duitsland; de Sojoez- en Broederschap-pijpleidingen door Oekraïne; en de TurkStream-pijpleiding door de Zwarte Zee en Turkije naar Zuidoost- en Midden-Europa (zie de kaart hierboven).

Al deze pijpleidingen zijn momenteel buiten bedrijf of draaien op beperkte capaciteit – maar niet vanwege Russische represailles, maar vanwege Westerse sancties of politieke beslissingen:

• De Jamal pijpleiding is gesloten omdat Polen de operationele overeenkomst met Rusland heeft opgezegd (na de Russische inval in Oekraïne en om onafhankelijk te worden van Russisch gas).

• De Sojoez-pijpleiding – die goed is voor ongeveer een derde van het via Oekraïne geleverde gas – is door Oekraïne gesloten nadat LPR-troepen de controle over het gascompressorstation hadden overgenomen.

• Nord Stream I draait op beperkte capaciteit, omdat Canadese en EU-sancties het onderhoud en de terugkeer van verscheidene Siemens gascompressorturbines hebben verhinderd.

• Nord Stream II werd eind 2021 voltooid, maar is nooit in gebruik genomen wegens de politieke druk van de VS op Duitsland; Duitsland heeft de certificering van de pijpleiding op 22 februari geannuleerd.

• TurkStream – dat in 2014 het South Stream project verving – blijft operationeel, maar vanwege EU-sancties heeft Bulgarije geweigerd euro’s te betalen aan de Russische Gazprom Bank. Hongarije daarentegen heeft de EU-sancties getrotseerd en blijft gas via TurkStream ontvangen.

Een andere wijdverbreide misvatting is dat Rusland “betaling in roebels” zou hebben geëist als vergelding tegen de westerse sancties. Maar ook dat is niet het geval. In plaats daarvan heeft Rusland, nadat westerse sancties tegen de Russische centrale bank ongeveer 300 miljard dollar aan Russische deviezenreserves hadden bevroren, besloten dat betalingen in euro’s en dollars voor gas moeten worden overgemaakt op een rekening bij de Russische Gazprom Bank en dan door de Russische centrale bank in roebels zullen worden omgezet (om inbeslagname door de VS/EU te voorkomen).

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: