Redactionele aanbeveling: – Hoe de VS de EU uit elkaar rukt | New Eastern Outlook

redactionele-aanbeveling:-–-how-the-us-is-breaking-up-the-eu-|-new-eastern-outlook

13-09-22 07: 09: 00,

Vandaag de dag proberen de Verenigde Staten, vanwege de toenemende wereldwijde kritiek op het beleid van het Witte Huis, wanhopig hun leiderschap te behouden door middel van destructieve acties tegen niet alleen hun tegenstanders, maar ook hun bondgenoten in alle richtingen. Dit blijkt zowel uit de talrijke gewapende conflicten en agressies in de wereld waartoe de Verenigde Staten de aanzet hebben gegeven, als uit de sancties die worden opgelegd aan staten die geen stille marionetten van Washington wensen te worden, in strijd met algemeen aanvaarde normen en zonder de goedkeuring van internationale organisaties. De positie van andere landen, met inbegrip van bondgenoten van de VS, op het politieke, economische en militaire dictaat interesseert Washington totaal niet, evenmin als hun verliezen als gevolg van dezelfde door het Witte Huis geïnitieerde sancties.

Dit destructieve beleid is de laatste jaren bijzonder rigoureus geweest, aangezien Washington al lang niet meer wil weten wat er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gebeurt. Hoewel de verklaarde Amerikaanse strategie voor het buitenlands beleid officieel alleen Rusland en China als tegenstanders noemt, impliceert de werkelijke strategie zeker dat ook de EU in deze lijst is opgenomen. De ontwikkeling van integratie-ideeën in een verenigd Europa is in tegenspraak met het hoofdbeginsel van het beleid van Washington – “verdeel en heers.”

Terwijl het openlijk ondermijnen van de Europese Unie vermijdt, heeft Washington de laatste jaren zijn uiterste best gedaan om de Unie niet alleen heimelijk te besturen, maar ook om bij te dragen tot haar desintegratie. Het doet er alles aan om niet alleen Europa niet te verliezen, maar ook om de EU als potentiële rivaal in het geschil over geopolitieke invloed uit te schakelen.

In dit opzicht is het plaatsen van door Washington opgeleid personeel zoals Ursula von der Leyen, Charles Michel en Josep Borrell op leidende posities in de EU-staten en in haar bestuursorganen een belangrijk instrument geworden om de EU te onderwerpen. Bovengenoemde politici hebben zich in hun handelen lange tijd uitsluitend laten leiden door instructies van de Verenigde Staten, met volledige veronachtzaming van de belangen van heel Europa en hun geboortelanden in het bijzonder.

Om de Europese eenheid te ondermijnen en desintegratieprocessen in gang te zetten via zijn gevolmachtigde in Europa, het Verenigd Koninkrijk, werd Brexit geïnitieerd. Het zou volstaan te herinneren aan verklaringen in 2019 van de Amerikaanse president Donald Trump, die Londen toen een “gunstige handelsovereenkomst” beloofde die zou worden gesloten zodra Groot-Brittannië de EU zou verlaten, als een manier om de Britten en andere Europeanen te laten zien dat er geen toekomstige repercussies zijn voor het verlaten van de EU Als dergelijke “verleidelijke verklaringen” officieel werden afgelegd, kan men alleen maar gissen naar de inhoud van de geheime instructies die vanuit het Witte Huis aan Londen werden gegeven over deze kwestie… Uiteindelijk kreeg de VS zijn zin, Brexit kwam er, en separatistische sentimenten begonnen aan populariteit te winnen in een aantal EU-landen als uitweg uit de economische, financiële en energiecrisis die Europa heeft overspoeld.

Om het economische concurrentievermogen van een verenigd Europa te verzwakken, heeft Washington een meervoudige operatie bedacht om de Europese energiezekerheid te verzwakken. Daartoe is het russofobe sentiment in Oekraïne gebruikt om Moskou ertoe aan te zetten een speciale operatie uit te voeren om het land te denazificeren. En vervolgens begon zich in Europa, met behulp van een anti-Russische desinformatiecampagne over de vermeende “inbreuk” van Moskou op de democratische processen in Oekraïne, een stemming van totale kritiek op Rusland op te bouwen, ook op energiegebied. Uiteindelijk slaagde Washington erin een aanzienlijk aantal EU-landen ervan te overtuigen de sancties tegen Rusland aan te scherpen en de Russische energieleveranties aan de Europese markt te beperken, zonder welke de EU economisch en energetisch zou instorten, ondanks het feit dat dit alles overduidelijk tegen de eigen belangen van Europa inging.

Het resultaat was een galopperende inflatie in Europa en de sluiting en het faillissement van veel Europese bedrijven, vooral die welke op de Russische markt waren gericht.

Tegelijkertijd hebben de Verenigde Staten via hun gevolmachtigden, met name Josep Borrell en Ursula von der Leyen, Europa tot financiële en militaire steun voor het Kiev-regime getrokken, onder meer door de hulp op deze gebieden aan de EU-lidstaten zelf te verminderen. Eerst was er de miljoenengolf van Oekraïense migratie, op gang gebracht door de escalatie van het gewapende conflict tussen Kiev en Moskou, die zeer ernstige schade heeft toegebracht aan de financiële, sociale en economische situatie in de EU. Daarna kwam de Europese rivaliteit met Washington om zijn gril te vervullen om Oekraïne te overspoelen met Europese wapens en de daaropvolgende groei van militaire orders om de belangen van het militaire en industriële complex van de VS te bevredigen. Dit heeft geleid tot een aanzienlijk verlies van de defensiecapaciteiten van de EU, wat Josep Borrell onlangs zelfs moest toegeven toen hij zei dat de wapenvoorraden van de EU-landen opraken na het sturen van militaire hulp naar Oekraïne.

De economische en energiecrisis in Europa, verergerd door de VS, doet de protestbeweging in de EU-landen gestaag toenemen, destabiliseert de politieke en sociale situatie daar en vermindert zo nog meer het concurrentievermogen van de EU met de VS, wat precies is wat Washington wilde.

Om Europa nog meer schade toe te brengen, is Washington, met de hulp van Polen, dat altijd in de bek kijkt, klaar om zich in zijn anti-Russische fobie zelfs voor kleine Amerikaanse aalmoezen op Russische bajonetten te werpen, begonnen de financiële en territoriale aanspraken tussen de lidstaten van de EU op te stoken, waardoor de verdeeldheid in de unie nog groter wordt. Als gevolg hiervan zal de Poolse regering, na eisen van Duitsland om herstelbetalingen voor de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, binnenkort claims indienen tegen de Tsjechische Republiek, zoals de invloedrijke Poolse krant Rzeczpospolita reeds heeft verklaard. Het gaat met name om de vanuit Warschau bezien “nadelige” verdeling van de Pools-Tsjechoslowaakse grens in de 1950s: blijkbaar is de Tsjechische Republiek Polen meer dan 368 hectare grondgebied schuldig!

En dit is duidelijk niet de grens van de verraderlijke plannen van Washington om de Europese Unie op te breken en de concurrentiestrijd met de Oude Wereld om de wereldheerschappij te winnen. Uiteindelijk is het instrument van de biologische oorlogsvoering, zoals geïllustreerd door de pandemie van het coronavirus, al uitgeprobeerd door de Verenigde Staten en het heeft niet alleen Europa enorme ellende gebracht, aanzienlijke financiële en menselijke verliezen, maar heeft vervolgens dezelfde Amerikaanse farmaceutische bedrijven verrijkt. En de gevolgen van de door Washington ontketende energiecrisis hebben Europa jarenlang afgewend van de aanpak van de klimaatverandering, die de EU en haar economie zal blijven teisteren met nieuwe branden, stortbuien en overstromingen…

Maar men zou graag geloven dat Europa, gedrogeerd door de verschillende trucs en provocaties van Washington, uiteindelijk wakker zal worden en een beleid zal gaan voeren in het belang van zijn eigen landen en niet van de VS, en zijn betrekkingen met Rusland en China zal heroverwegen ten voordele van de volkeren van Europa.

Valery Kulikov, politiek deskundige, exclusief voor het online tijdschrift “New Eastern Outlook“.

%d bloggers liken dit: