Pandemie van principeloosheid – Shohreh Feshtali en Pieter Stuurman – Café Weltschmerz

pandemie-van-principeloosheid-–-shohreh-feshtali-en-pieter-stuurman-–-cafe-weltschmerz

,

Pieter Stuurman heeft het in zijn artikel, geschreven voor Gezond Verstand, over de pandemie van principeloosheid. Shohreh Feshtali spreekt hem over deze woorden in onze studio.

“De afwezigheid van een werkelijk en goed verankerd ethisch ijkpunt, waaraan het aangebodene getoetst kan worden, maakt mensen tot een gemakkelijke prooi. Een ideologie kent geen werkelijk principe. In tegenstelling tot een echt principe, is het veranderlijk en kunstmatig. Al deze ideologieën leiden uiteindelijk tot tirannie, om de doodsimpele reden dat ze inherent strijdig zijn met het vrijheidsprincipe. Ze vereisen voorgeschreven keuzes en opgelegde toewijding. Dergelijke ideologieën kunnen alleen massaal worden omarmd in de leegte van collectieve principeloosheid.

En dat betekent dat mensen die niet ontvankelijk zijn voor de misleidende ideologieën nog wel volgens een verankerd principe leven. Een ethisch principe waaraan al het andere gerelateerd wordt. En dus ook de aangeboden ideologie. Als die ideologie strijdig is met hun levensprincipe, dan zullen ze die ideologie standvastig weigeren. Een werkelijk principe is per definitie standvastig en dus onveranderlijk, omdat een veranderlijk principe géén principe is.”

Voor het volledige artikel kijk op:
[https://cafeweltschmerz.nl/pieter-stuurman-de-mensheid-bevindt-zich-in-een-pandemie-van-principeloosheid/](https://cafeweltschmerz.nl/pieter-stuurman-de-mensheid-bevindt-zich-in-een-pandemie-van-principeloosheid/ “‌”)

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: