Het begrijpen van planning, bevelen en troepenbewegingen in Oekraïne

het-begrijpen-van-planning,-bevelen-en-troepenbewegingen-in-oekraine

16-09-22 06:01:00, Foto ter illustratie: Duitse WOII Wehrmacht slagveldkaart regio Kharkov, Oekraïne. PATTON, de film, was een meesterwerk van entertainment. Hij is op veel punten niet historisch accuraat en dat is een probleem met betrekking tot Oekraïne. Wat? Ik vermoed dat sommigen van u denken dat ik echt naar gekkenland ben overgestoken, maar luister naar me. Herinner je je die scène waarin de Duitsers in december 1944 de Slag om de Ardennen begonnen en Patton de dag redde door zijn leger “onmiddellijk” 90 graden om te leiden naar het noorden om de belegerde parachutisten van de 101ste en 82ste luchtlandingsregimenten te redden (let wel, de parachutisten hielden vol dat ze niet gered hoefden te worden, maar dat is een ander verhaal voor een andere dag)? schrijft Larry Johnson.

Dat filmverslag over hoe Patton de aanvalsas van zijn troepen plande en verlegde, wordt gepresenteerd als iets dat inderhaast in elkaar is gezet. Het Duitse offensief begon op 16 december en Patton ontmoette Eisenhower op 19 december en kreeg opdracht Bastogne te ontzetten. Pattons troepen trokken op 22 december op en bereikten Bastogne op de 26e. Wat het filmverslag niet laat zien is dat de planning voor de verplaatsing van zijn leger naar het noorden begon op 9 december, tien dagen voor de spoedconferentie met Eisenhower.

Patton’s J-2 (d.w.z. zijn inlichtingenchef) informeerde op 9 december het volgende:

  1. Eind oktober waren vier panzerdivisies geïdentificeerd die zich bij Paderborn, ver ten noorden van de linkergrens van het Derde Leger, hadden heringedeeld.
  2. Op 10 november hadden de Duitsers nog eens vijf pantserdivisies uit de linie teruggetrokken.
  3. Van de vijftien panzerdivisies in het westen bleven er midden november slechts vijf in contact.
  4. Vanaf 17 november ontdekte luchtverkenning enorme Duitse treinbewegingen ten noorden van de geplande opmarszone van het Derde Leger: alleen al op 18 november 26 treinen.
  5. Tegen 23 november had Koch het nieuw opgerichte Zesde Panzerleger geïdentificeerd, inclusief vijf van zijn opnieuw samengestelde panzerdivisies.
  6. Op 2 december meldde het Amerikaanse Zevende Leger, ten zuiden van het Derde Leger, dat de formidabele Panzer Lehr Division uit de linie was.
  7. Op 7 december hielden de Duitsers minstens dertien divisies in reserve.

(Ik raad u aan het hele artikel over het echte verhaal van Patton’s reddingspoging te lezen op bovenstaande link).

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: