Aardgastekort verergert in Europa en zal komende maanden voedselcrisis veroorzaken: Rapport

aardgastekort-verergert-in-europa-en-zal-komende-maanden-voedselcrisis-veroorzaken:-rapport

17-09-22 08:01:00,

Het aanhoudende aardgastekort in Europa is al erg, maar zal nog erger worden, vooral nu de winter nadert, en toch is dat niet het ergste nieuws. De tekorten kunnen zo groot worden dat het continent de komende maanden op het punt staat een voedselcrisis te krijgen, aldus een dinsdag gepubliceerd rapport, bericht JD Heyes.

“Energiecrisissen beïnvloeden bijna elk aspect van ons leven, en dat geldt in het bijzonder voor de voedselmarkten, waarbij de voedselproductie volgend jaar naar verwachting ernstig bedreigd zal worden,” meldt nieuwssite OilPrice.com, alvorens uit te leggen waarom de voedselproductie zal worden getroffen.

“Ongeveer 70 procent van de productiekosten van kunstmest is uitsluitend afhankelijk van de prijs van aardgas, en naarmate de energieprijs stijgt, stijgen ook de kosten voor het maken en verplaatsen van voedsel”, aldus de samenvatting van het rapport. “Tegelijkertijd hebben de inval van Rusland in Oekraïne en de dreigementen van Poetin dat Rusland de graanexportroutes zal wijzigen, de onzekerheid op de voedselmarkten alleen maar vergroot.”

Een energiecrisis is eigenlijk “een crisis van alles”, aangezien moderne economieën letterlijk draaien op fossiele brandstoffen en, in veel mindere mate, andere “groene” vormen van energie – zonder die brandstoffen gaan economieën failliet, en als dat gebeurt, komt de voedselproductie tot stilstand. Erger nog, hongerige bevolkingen raken zeer snel geïrriteerd, en regeringen hebben het moeilijk om de rust te bewaren en het geweld de kop in te drukken.

Het rapport zegt verder dat mensen over de hele wereld al twee jaar lang via inflatie de gevolgen van energietekorten ondervinden, maar toen de energiesituatie nijpender werd door de invasie van Rusland en de oorlog van Joe Biden tegen de Amerikaanse energieproductie, schoot de inflatie omhoog. In de VS bleek uit deze week gepubliceerde overheidsgegevens dat de kerninflatie in augustus opnieuw is gestegen, en de totale inflatie blijft boven de 8,5%.

Het rapport merkt ook op dat de wereldwijde landbouwindustrie, vooral in Europa en de VS, al maandenlang waarschuwt voor komende voedseltekorten, vooral in verband met de dalende export van olie en aardgas. De industrie heeft aangegeven dat de voedselproductie volgend jaar ernstig zal worden beïnvloed – zelfs tot het punt dat er grote tekorten zullen ontstaan, op welk punt landen die normaal gesproken een grote hoeveelheid voedsel exporteren waarschijnlijk zullen besluiten om wat ze produceren voor zichzelf te houden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: