Deskundigen waarschuwen dat energiecrisis kan leiden tot “permanente deïndustrialisatie” van Europa

deskundigen-waarschuwen-dat-energiecrisis-kan-leiden-tot-“permanente-deindustrialisatie”-van-europa

17-09-22 04:10:00, © flightlog / Flickr (CC BY 2.0) Deskundigen uit de zware industrie hebben de Europese Commissie gewaarschuwd dat de EU het gevaar loopt van “permanente deïndustrialisatie” als Brussel nu niet optreedt om de sector te redden, bericht Breitbart.com.

Topmensen uit de zware industrie waarschuwen dat de Europese Unie nu het gevaar loopt van “permanente deïndustrialisatie” als er geen actie wordt ondernomen om de druk op bedrijven door de aanhoudende energiecrisis te verlichten.

De waarschuwing komt nadat uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat zes op de tien fabrieken die momenteel in het land actief zijn, gedwongen zouden kunnen worden te sluiten vanwege de stijgende kosten, waarbij velen hun energierekening met 100% of meer hebben zien stijgen.

In een brief die door de non-ferro metaalindustriegroep Eurometaux is gepubliceerd, waarschuwen industrieleiders dat ook de zware industrie in de EU ernstig gevaar loopt.

“Wij zijn zeer bezorgd dat de komende winter een beslissende klap kan toebrengen aan veel van onze activiteiten, en wij roepen de leiders van de EU en de lidstaten op om noodmaatregelen te nemen om hun strategische elektriciteitsintensieve industrieën te behouden en permanent banenverlies te voorkomen,” staat in het document, dat werd gestuurd naar de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, en de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel.

“De producenten worden geconfronteerd met elektriciteits- en gaskosten die meer dan tien keer zo hoog zijn als vorig jaar en die de verkoopprijs van hun producten ver overschrijden”, luidt het verder. “We weten uit ervaring dat wanneer een fabriek eenmaal gesloten is, dit heel vaak een permanente situatie wordt, aangezien heropening aanzienlijke onzekerheid en kosten met zich meebrengt.”

“Wij maken ons grote zorgen dat Europa in de nabije toekomst in een kritieke situatie verkeert, met een perfect storm van torenhoge elektriciteitsprijzen, geen liquiditeit op de energiemarkt door een onzekere gasvoorziening, een voortdurende uitfasering van kernenergie en steenkool, en onvoldoende resterende energiebronnen om in de marktbehoeften te voorzien”, aldus het document, waarin uiteindelijk wordt gewaarschuwd voor een “permanente deïndustrialisering” van de EU.

In de brief worden politici van de Europese Unie aangespoord om snel actie te ondernemen om de crisis te helpen verlichten,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: