Het resultaat van de confrontatie tussen de Russische BTR-82A en de Nederlandse YPR 765 in Oekraïne wordt getoond

het-resultaat-van-de-confrontatie-tussen-de-russische-btr-82a-en-de-nederlandse-ypr-765-in-oekraine-wordt-getoond

17-09-22 01:01:00,

Westerse pantservoertuigen tonen verre van de beste prestaties tijdens de gevechten in Oekraïne. Deze keer won de Russische BTR-82A pantserwagen een duel met het Nederlandse pantservoertuig. De YPR is in 1965 in de Verenigde Staten door FMC Corporation ontwikkeld onder de naam XM765, als een van prototypen voor een toekomstig gepantserd infanteriegevechtsvoertuig. De XM765 was gebaseerd op de M113A1, verbeterd met onder andere een gesloten eenpersoons geschuttoren en schietpoortjes, waardoor de infanteristen ook vanuit het voertuig konden vuren. De romp is van gelast aluminium, met pantserstalen platen aan de voor- en zijkanten bevestigd met bouten. – Wikipedia  De YPR werd grotendeels in licentie in Nederland gebouwd door de firma DAF. De laatste YPR’s werden in 1989 afgeleverd voor een totaal van 2140. Vanaf 2000 werden de voertuigen gemoderniseerd.

Zoals u weet, heeft het Westen het Oekraïense leger nu verzadigd met zijn militaire uitrusting. Veel Oekraïense eenheden werken al met Amerikaanse en Europese pantservoertuigen. Daarom is een speciale militaire operatie in Oekraïne ook een uitstekende test wiens uitrusting beter is. Dat is wat er deze keer gebeurde.

De video van het duel werd gepubliceerd door het Telegramkanaal “Welders”. Op de beelden is te zien hoe een Russische pantserwagen een Nederlands pantservoertuig met een Oekraïense bemanning aanvalt. De YPR 765 (upgrade van de Amerikaanse M113) is niet bestand tegen de aanval van het Russische pantservoertuig. Het resultaat is dat Oekraïense militanten hun uitrusting achterlaten en wegrennen. Een Nederlandse pantserwagen wordt door Russische troepen veroverd. Een krijgsbuit in enkele minuten.

Vergeet niet dat de M113 een van de belangrijkste gepantserde personeelsdragers van Amerikaanse makelij is, die al in de jaren zestig werd geproduceerd en nog steeds in 44 landen over de hele wereld in gebruik is. De M113 pantserwagen werd gebruikt in vele gewapende conflicten in verschillende landen van de wereld.

Toch kan niet worden gezegd dat hij zich goed heeft bewezen: de Amerikaanse pantserwagen werd uitgeschakeld door Iraakse soldaten tijdens conflicten met Irak, en door de Palestijnen tijdens de confrontatie met Israëlische troepen, die de M113 ook actief gebruikten.

Nu worden Amerikaanse pantserwagens actief gebruikt in Oekraïne. Het duel met de Russische BTR-82A heeft echter aangetoond dat Amerikaans materieel geen “toverstokje” is voor de Oekraïense strijdkrachten.

In veel situaties blijkt het niet effectief te zijn.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: