NachDenkSeiten:ㅤHelmut Kohls eerste regeringsverklaring – van 13 oktober 1982

nachdenkseiten:ㅤhelmut-kohls-eerste-regeringsverklaring-–-van-13-oktober-1982

17-09-22 08: 00,

40 jaar geleden, op 1 oktober 1982, verving Helmut Kohl de toenmalige kanselier Helmut Schmidt met behulp van een constructieve motie van wantrouwen. Zijn eerste regeringsverklaring was het begin van een kanselierschap dat duurde tot de Bondsdagverkiezingen 1998. De regeringsverklaring is hier gedocumenteerd. Helmut Kohl initieerde vervolgens een nieuwe constructieve motie van wantrouwen als kanselier, met als doel nieuwe verkiezingen om zijn zwart-gele meerderheid te versterken. Dit gebeurde op 6 maart 1983. Albrecht Müller.

Regeringsverklaring van Kohl van 13. Oktober 1982 wordt ingeleid door een tekst van de historicus Frank Bösch. Het biedt zijn eigen visie, maar tegelijkertijd een goed overzicht van de regeringsverklaring.

Ik was rechtstreeks getuige van de ondergang van kanselier Schmidt als hoofd van de afdeling planning in de Bondskanselarij. In het publieke debat wordt vaak beweerd dat het einde van Schmidts kanselierschap “te danken” was aan zijn partij. Dit is een van de gebruikelijke manipulaties in de strijd om interpretatieve soevereiniteit. In feite was de verandering veel meer het gevolg van de fundamentele wil van de FDP om de sociaal-liberale coalitie te verlaten en samen met Kohl een conservatieve coalitie te vormen. Otto Graf Lambsdorff en zijn helpers – onder wie de CDU-politicus en toenmalig staatssecretaris Dr. Hans Tietmeyer – hebben dit enige tijd eerder en toen heel concreet bevorderd met het zogenaamde Lambsdorff-papier, een politieke oorlogsverklaring aan de sociaal-democratische partner in de sociaal-liberale coalitie. In een publicatie van de Friedrich Naumann Stichting, die dicht bij de FDP staat, wordt naar het document van Lambsdorff verwezen. Zie hier. Er zijn geruchten dat kanselier Helmut Schmidt zelf opdracht heeft gegeven voor dit document.

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: