NachDenkSeiten:ㅤOp de dood van Fritz Pleitgen: “Vrede of oorlog” – Rusland vanuit twee perspectieven

nachdenkseiten:ㅤop-de-dood-van-fritz-pleitgen:-“vrede-of-oorlog”-–-rusland-vanuit-twee-perspectieven

17-09-22: 43: 00,

“Zonder hem zou het Rode Plein er behoorlijk leeg uitzien”, schreef iemand ooit over de pionier van de ARD-verslaggeving vanuit Moskou, Fritz Pleitgen, die op 15 overleed. Fritz Pleitgen, die op september overleed. Er zullen geen journalisten meer zijn zoals hij! Ter ere van hem volgt hier een herdruk van een bespreking van zijn voorlaatste boek, dat de veelzeggende titel “Vrede of Oorlog” draagt. Door Leo Ensel

Het is een ongelijk paar dat hier is samengekomen voor een gezamenlijk boekproject onder de ietwat lugubere titel “Vrede of Oorlog”, die het beroemde werk van Tolstoj enigszins varieert: De pionier van de berichtgeving vanuit de Sovjet-Unie en geëngageerd pleitbezorger en journalistiek begeleider van Willy Brandts detente-beleid, de voormalige ARD-correspondent Fritz Pleitgen (geboren 1938) en de Russische schrijver Mikhail Shishkin (geboren 1961), die sinds 1995 in Zwitserland woont.

De tunnelbouwers

Al in het voorwoord maken de twee duidelijk wat hen scheidt: leeftijd, taal, afkomst, verleden. Maar ze houden allebei van Rusland, zijn cultuur en zijn mensen. En ze waarderen elkaar. Ze maken er geen geheim van dat ze op veel punten van mening verschillen. Dus gingen ze op weg om onafhankelijk hun beeld van Rusland te beschrijven, of om het in de woorden van de auteurs te zeggen “om de granieten berg ‘Rusland’ van tegenovergestelde kanten te doorboren volgens de respectieve posities, zelfs met het risico ons niet in het midden te raken.” – Laten we eens kijken hoe ver de twee tunnelaars zijn gekomen in hun gezamenlijke project!

Bij nadere beschouwing blijkt dat dit eigenlijk twee heel verschillende boeken zijn qua stijl en aanpak,

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: