Poetin zegt bondgenoten “geen haast” in Oekraïne, waarschuwt voor “ernstiger” actie in het verschiet

poetin-zegt-bondgenoten-“geen-haast”-in-oekraine,-waarschuwt-voor-“ernstiger”-actie-in-het-verschiet

17-09-22 11:01:00, © firdaus omar (CC BY-NC-ND 2.0) In zijn opmerkingen op vrijdag voor de door Oezbekistan georganiseerde top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) werd de Russische president Vladimir Poetin door verslaggevers ondervraagd over het naar verluidt succesvolle tegenoffensief van Oekraïne in het noordoosten van Oekraïne, bericht Newswars.com.

Poetin antwoordde dat het Russische leger “geen haast” heeft om zijn campagne in Oekraïne te beëindigen, wellicht tot verrassing van het publiek, en benadrukte dat “het plan niet onderhevig is aan aanpassingen” – terwijl hij niet ontkende dat het tegenoffensief zijn troepen voor problemen stelt. “Onze offensieve operaties in Donbas zelf stoppen niet. Ze gaan in een langzaam tempo … het Russische leger bezet steeds nieuwere gebieden,” zei Poetin, en voegde eraan toe: “We hebben geen haast … er zijn geen veranderingen.”

Westerse regeringen en functionarissen speculeren er in brede kring op dat de Russische strijdkrachten enorme verliezen hebben geleden. Het Pentagon schatte het aantal gewonde of gedode Russische troepen vorige maand op 80.000 – inclusief de dood van hoge officieren en generaals. Andere onafhankelijke waarnemers komen met veel lagere cijfers, maar nog steeds met aanzienlijke verliezen. Dit zou het Kremlin onder druk hebben gezet om een volledige oorlogsverklaring tegen Oekraïne en dus een nationale militaire mobilisatie af te geven, iets wat volgens een officiële verklaring van het Kremlin deze week nog niet werd overwogen.

President Poetin ging in zijn opmerkingen op vrijdag in Samarkand in op het feit dat de Russische “speciale operatie” nog niet met de volledige sterkte van het leger plaatsvindt:

Poetin zei dat Rusland “niet met een volledig leger” vecht, maar alleen met contractmilitairen, en zei dat het hoofddoel van de campagne “de bevrijding van het hele grondgebied van Donbas” blijft.

Hij beschuldigde de Oekraïense strijdkrachten van pogingen om “terroristische daden” te verrichten en de Russische civiele infrastructuur te beschadigen.

Op dat moment sprak hij zijn hardste woorden van de laatste tijd, nu de VS en de NAVO hun rol ter ondersteuning van de Kievse strijdkrachten nog verder lijken te verdiepen, en hij zei dat er een “serieuzere” reactie wordt voorbereid.

“We zijn echt heel terughoudend in onze reactie hierop, voorlopig,” zei Poetin.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: