Het probleem met ‘westerse waarden’ is dat westerlingen ze niet waarderen

het-probleem-met-‘westerse-waarden’-is-dat-westerlingen-ze-niet-waarderen

18-09-22 11:01:00, “Free Speech *Conditions Apply” by Fukt. (wiredforlego, Flickr, CC BY-NC 2.0) Is het u ooit opgevallen dat degenen die het hardst schreeuwen over de tirannie in het buitenland, dezelfde mensen zijn die oproepen tot censuur en ontmanteling van iedereen die kritiek heeft op het westerse imperium? schrijft Caitlin Johnstone.

Het is een alomtegenwoordig geestesvirus in de hele westerse samenleving. Iedereen – en ik bedoel echt iedereen – die voor een groot publiek agressieve en consequente kritiek levert op het buitenlands beleid van de VS en zijn bondgenoten, wordt door de voorstanders van het imperium gebrandmerkt als een Russische agent, en deze consensus gaat gepaard met de gestaag groeiende mening dat Russische agenten en zogenaamde nuttige idioten moeten worden geweerd van westerse platforms.

Verdedigers van het westerse imperium zullen niet toegeven dat zij willen dat alle critici van het imperium het zwijgen wordt opgelegd, maar dat krijg je als je (A) het feit dat zij iedereen die het imperium met voldoende agressie bekritiseert als een Russische agent beschouwen, combineert met (B) hun mening dat degenen die aan Russische invloed blootstaan, gecensureerd moeten worden.

Telkens als ik kritiek heb op het buitenlands beleid van het Westerse imperium, krijg ik van zijn apologeten te horen dat ik mijn heersers nooit zo zou mogen bekritiseren als ik in een land als Rusland of China zou wonen, terwijl ze heel goed weten dat ik, als het aan hen lag, het Westerse imperium hier ook niet zou mogen bekritiseren. Ze zijn hetzelfde als de tirannen die ze beweren te verachten.

Het probleem met “westerse waarden” is dat westerlingen er geen waarde aan hechten.

Ze denken dat ze er waarde aan hechten, maar al die eerbied voor vrije meningsuiting en het ter verantwoording roepen van de macht met het licht van de waarheid verdwijnt uit het raam zodra ze iemand zien die iets zegt dat sterk afwijkt van wat hun machthebbers en hun propagandisten hen hebben verteld te denken. Dan willen ze die persoon het zwijgen opleggen en de mond snoeren.

In werkelijkheid belichamen de krachtigste critici van het westerse imperium deze westerse waarden oneindig veel meer dan de verdedigers van het imperium.

Het zijn de critici van het imperium die waarde hechten aan vrije meningsuiting en het ter verantwoording roepen van de machtigen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: