Oekraïne – Analyse van enkele oorlogspropagandanieuwsberichten

oekraine-–-analyse-van-enkele-oorlogspropagandanieuwsberichten

18-09-22 02:51:00,

Veel media, die op de Reuters feed werden hergepuliceerd, herhaalden de onderstaande kop: Kiev: Oekraïense autoriteiten hebben een massagraf met meer dan 440 lichamen gevonden in de oostelijke stad Izium die werd heroverd op Russische troepen, zei een regionale politiefunctionaris op donderdag, eraan toevoegend dat een deel van de mensen was gedood door beschietingen en luchtaanvallen. Serhiy Bolvinov, de hoofdonderzoeker van de politie in de regio Kharkiv, zei tegen Sky News dat op elk lichaam forensisch onderzoek zal worden verricht, schrijft Moonofalabama.org.

“Ik kan zeggen dat het een van de grootste begraafplaatsen is in een grote stad in bevrijde (gebieden) … 440 lichamen werden op één plaats begraven,” zei Bolvinov.

“Sommigen stierven door artillerievuur … anderen door luchtaanvallen,” zei hij. Duizenden Russische troepen ontvluchtten Izium in het weekend.

Let op de formulering. Het is een “grote begraafplaats” met “440 lichamen op één plaats”. Dat hoeft niet een massagraf met 440 lichamen te betekenen, maar kan ook een begraafplaats zijn waar in totaal 440 mensen begraven liggen.

En inderdaad heeft een AP-videoteam de plek bezocht en hun video laat een heel ander scenario zien (h/t Tore). In een bebost gebied zijn er een groot aantal, misschien honderd of tweehonderd, enkele graven met orthodoxe en andere kruisen. Er is ook één graf met een kruis waarop staat dat er 17 soldaten zijn begraven.

In de AP-video lopen verschillende soldaten en onderzoekers rond. Een Oekraïense soldaat zegt dat hij een video heeft gezien die de Russen hebben gemaakt toen de soldaten in dat ene massagraf werden begraven. Op basis daarvan schat hij dat er meer dan 17, misschien wel 25 of 30, in dat graf zijn begraven.

De video waarnaar hij verwijst is waarschijnlijk deze (h/t Elena Evdokimova) die op 8 mei werd gepubliceerd. Het lijkt hetzelfde kerkhof te tonen met dat ene massagraf. Men ziet burgers met rode kruisarmbanden die lichamen van dode soldaten verzamelen en begraven. Ik tel in totaal 17 lijken, maar er kunnen er nog één of twee meer zijn. Een Russische soldaat is in de buurt en legt uit wat er gebeurt. De titel in het Russisch luidt:

Oekraïne weigert de lichamen van dode soldaten weg te halen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: