Oekraïne-conflict, energiecrisis en “koloniaal” Westen: Poetins laatste persconferentie (+Video ENG ondertiteling)

oekraine-conflict,-energiecrisis-en-“koloniaal”-westen:-poetins-laatste-persconferentie-(+video-eng-ondertiteling)

18-09-22 09:01:00,

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag de media toegesproken na de top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Samarkand, Oezbekistan. Eerder had hij een ontmoeting met de leiders van China, India, Pakistan, Iran, Turkije, Oezbekistan, Azerbeidzjan, Kirgizië, Turkmenistan en Mongolië.

In zijn eerste persconferentie sinds juli werd de president onder meer gevraagd naar het conflict met het Westen, de lopende militaire operatie in Oekraïne en de energiecrisis in de Europese Unie.

Onder de video volgen enkele hoogtepunten uit de persconferentie van Poetin.

Het Westen heeft er altijd naar gestreefd Rusland te vernietigen

Rusland vernietigen en “desintegreren” in een aantal kleine staten is altijd een topprioriteit geweest voor het collectieve Westen, zei de Russische president. Oekraïne, in zijn moderne staat, is uitgekozen om een “anti-Russische enclave” te worden en het belangrijkste instrument om dergelijke doelen te bereiken, meent Poetin.

“Dat zij altijd hebben gestreefd naar de desintegratie van ons land staat vast. Het is alleen jammer dat ze op een gegeven moment besloten hebben Oekraïne te gebruiken om dergelijke doelen te bereiken,” zei Poetin. “Om dergelijke ontwikkelingen te voorkomen, hebben wij de speciale militaire operatie gelanceerd.”

Houding ten opzichte van Oekraïne kan veranderen

Tot nu toe heeft Moskou zeer terughoudend gereageerd op acties van de Oekraïense autoriteiten als pogingen om vitale infrastructuur op Russisch grondgebied aan te vallen of “terreuraanslagen” te plegen, aldus Poetin.

“De speciale militaire operatie is geen waarschuwing, maar een speciale militaire operatie. We zijn getuige van pogingen om terreuraanslagen te plegen, pogingen om onze civiele infrastructuur te beschadigen. Wij reageren daar terughoudend op, maar alleen voorlopig”, aldus Poetin, die waarschuwde dat de aanpak in de toekomst kan veranderen.

“Vrij recent hebben de Russische strijdkrachten een paar gevoelige aanvallen uitgevoerd, laten we zeggen dat ze een waarschuwing waren. Als de situatie zich op deze manier blijft ontwikkelen, zal de reactie serieuzer zijn,” voegde hij eraan toe.

Geen verandering in doelen Oekraïne-conflict

Er komen geen veranderingen in de doelen die Rusland met zijn speciale militaire operatie in Oekraïne nastreeft, zei Poetin. “Er zijn geen aanpassingen in het plan. De generale staf neemt in de loop van de campagne operationele beslissingen over wat als hoofddoel wordt beschouwd,” verklaarde de president.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: