Redactionele aanbeveling: – WEF-adviseur: De meeste mensen binnenkort “nutteloos” en niet meer “nodig”.

redactionele-aanbeveling:-–-wef-adviseur:-de-meeste-mensen-binnenkort-“nutteloos”-en-niet-meer-“nodig”.

18-09-22 05: 18: 00,

De Israëlische historicus en adviseur van het World Economic Forum (WEF) Yuval Noah Harari zei in een interview dat de overgrote meerderheid van de bevolking in de vroege 21 overbodig zal worden. Eeuw zal overbodig worden. De toekomst, zei hij, zou bestaan uit de ontwikkeling van steeds geavanceerdere technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en bio-engineering, die het mogelijk zouden maken mensen in toenemende mate te vervangen in hun vroegere banen, waardoor de meeste mensen nutteloos en overbodig zouden worden. Als we snel vooruitspoelen naar het begin 21. Eeuw, zou men op het moment zijn dat “ we de overgrote meerderheid van de bevolking gewoon niet meer nodig hebben.” – Dit zal hieronder worden weerlegd en de onmenselijke premissen zullen worden onderzocht.

Yuval Noah Harari (Wikipedia)

Meerderheid nutteloos

In het interview1 richtte Harari zich op de snelle ontwikkeling van moderne technologieën en de zorgen en angsten die veel “gewone mensen” daarmee associëren. Ze vreesden “achter te blijven” in een toekomst geleid door “intelligente mensen”. Deze vrees, aldus Hararri, is terecht als men bedenkt dat nieuwe technologieën bestaande banen in veel categorieën van de economie verdringen:

“Veel mensen hebben het gevoel dat ze achterblijven en uitgesloten worden van de geschiedenis, ook al zijn hun materiële omstandigheden nog relatief goed. Im 20. In de twintigste eeuw hadden alle geschiedenissen – de liberale, de fascistische en de communistische – gemeen dat de grote helden van de geschiedenis de gewone mensen waren, niet noodzakelijk alle mensen, maar als je bijvoorbeeld in de Sovjet-Unie leefde in de 1930 jaren, was het leven erg somber, maar als je naar de propagandaposters op de muren keek die de glorieuze toekomst voorstelden, was je er. Je keek naar de posters met staalarbeiders en boeren in heroïsche poses, en het was duidelijk dat dit de toekomst was.

Als mensen nu naar de posters op de muren kijken of naar de TED Talks luisteren, horen ze veel van die grote ideeën en grote woorden over machine learning en genetische manipulatie en blockchain en globalisering, en die zijn er niet. Ze maken niet langer deel uit van het verhaal over de toekomst, en ik denk dat – nogmaals, dit is een hypothese – als ik probeer de diepe wrok van mensen op veel plaatsen in de wereld te begrijpen en ermee in contact te komen, een deel van wat daar gebeurt is dat mensen zich realiseren – en ze hebben gelijk dat ze dit denken – dat “de toekomst mij niet nodig heeft”. Er zijn al die slimme mensen in Californië en New York en Peking die deze fantastische toekomst plannen met kunstmatige intelligentie en bio-engineering en wereldwijde netwerken enzovoort, en zij hebben mij niet nodig. Als ze aardig zijn, gooien ze me misschien een paar kruimels toe, zoals een universeel basisinkomen`, maar het is psychologisch veel erger om je nutteloos te voelen dan om uitgebuit te worden.”

“Laten we nu vooruitspoelen naar het begin 21. Eeuw, waarin we de overgrote meerderheid van de bevolking eenvoudigweg niet meer nodig hebben omdat de toekomst bestaat uit de ontwikkeling van steeds geavanceerdere technologieën, zoals kunstmatige intelligentie [en] bio-engineering….”

Wat hier zo kil en schijnbaar objectief en logisch overtuigend overkomt, moet worden doorzien in zijn verblindende oppervlakkigheid en onuitgesproken premissen. Harari stelt dat wie door de voortschrijdende automatisering geen baan meer vindt in de economie, geen nut meer heeft voor de samenleving, hij is niet meer nodig, maakt geen deel meer uit van de toekomst.
Voor hem bestaat de waarde van een mens dus uit zijn economisch nut. Als hij niet in de economie werkt, is hij nutteloos en dus waardeloos.
Bevolkingsvermindering door ziekte pandemieën zou in dit opzicht alleen maar voordelig kunnen zijn.

Harari stelt de samenleving gelijk aan het kapitalistische economische leven, dat vandaag de dag inderdaad het bewustzijn van de mens volledig in beslag neemt uit egoïstisch winstbejag of existentiële behoefte. Het bevredigt echter slechts een deel van de behoeften van de mens, voornamelijk die welke voortvloeien uit het fysieke bestaan aan voedsel, kleding, huisvesting, voortbeweging, communicatie, enz.
Werk echter, als een doelgerichte fysieke of mentaal-spirituele activiteit, dient om niet alleen de materiële maar ook de mentale en spirituele behoeften van de mens te bevredigen. Boekhandels, theaters, scholen, universiteiten, bijvoorbeeld, voorzien in ziels-geestelijke behoeften. En er zijn ontelbare sociale en culturele taken die tegenwoordig zonder inkomen worden uitgevoerd, of juist daardoor worden weggelaten, ten nadele van de mensen.

Werkloosheid

Het begrip werkloosheid, dat als vanzelfsprekend wordt beweerd wanneer banen in de economie door machines verdwijnen, is dus niet zo waar. Het wordt onuitgesproken alleen gebruikt voor werk dat vooral in de economie wordt gedaan en dat daar met inkomen te maken heeft. Strikt genomen verwijst het echter naar elk werk ter bevrediging van materiële of geestelijke behoeften dat niet kan worden verricht.

Werk vereist altijd bepaalde vaardigheden die, afhankelijk van het soort werk, speciaal getraind en ontwikkeld moeten worden. Bekwaamheden vloeien voort uit bekwaamheden en talenten die een persoon meebrengt en die hij tracht verder te ontwikkelen. Zij zijn een bestanddeel en uitdrukking van zijn persoonlijkheid, zijn wezen, dat zich daarin manifesteert en zich in de samenleving wil ontwikkelen. Als iemand werkloos is, wordt hij belemmerd in de ontwikkeling van zijn menselijke persoonlijkheid. Dit kan oppervlakkig gezien het gevoel van nutteloosheid creëren, maar het is in wezen het diepere gevoel van de zinloosheid van zijn leven, dat zich niet kan ontvouwen.

Werk beweegt zich daarom altijd tussen vermogens en behoeften. Bij de keuze van het werk in de maatschappij is de mens dus voortdurend gevangen tussen de individuele pool van zijn eigen intentie tot bekwaamheid, die zijn zelfverwerkelijking vormt, en de sociale pool van de behoeften van anderen, waarvan de bevrediging het algemeen welzijn betekent.
In een menselijke gemeenschap zijn behoeften en bekwaamheden dus met elkaar verbonden. En men kan aannemen dat er voor elke menselijke behoefte ook ergens een actueel of latent menselijk vermogen is om daaraan te voldoen, en dat omgekeerd tegenover elk vermogen een behoefte staat. Zo zou er in principe geen werkloosheid mogen zijn. Als het zich voordoet, betekent dat enerzijds dat er ergens een gebrek aan werk moet zijn, d.w.z. dat de behoeften niet worden bevredigd, en anderzijds dat er vermogens zijn die zich niet kunnen ontwikkelen. Rudolf Steiner 1920 wees al op dit verband in een essay:

“Werkloosheid! Mensen kunnen geen werk vinden! Maar het moet er zijn, omdat er mensen zijn. En in een gezond sociaal organisme kan het werk dat niet gedaan kan worden niet overbodig zijn, maar moet het ergens ontbreken, moet het ergens ontbreken! (nadruk R. Steiner) Zoveel werkloosheid, zoveel gebrek.” 2

Als mensen hun capaciteiten niet in een baan kunnen gebruiken, d.w.z. als ze werkloos zijn, dan komt dat omdat hun capaciteiten niet naar de overeenkomstige behoeften worden geleid, hetzij omdat deze om individuele redenen niet worden waargenomen, hetzij omdat de waarneming ervan wordt verhinderd, b.v. doordat alleen degenen die voor bepaalde behoeften werken een inkomen ontvangen. “Werkloosheid kan alleen het gevolg zijn van een ongezond economisch beheer”, schrijft Rudolf Steiner bondig. 3

De algemene context

De toenemende automatisering van menselijke handenarbeid door machines is in principe geen ongeluk voor de mensen, voor zover zij zich de nieuwe technologieën eigen maken en beheersen. In veel gevallen worden mensen bevrijd van het front van fysieke arbeid voor de ontwikkeling van hun vermogens om hogere, culturele behoeften te bevredigen, die zij tot nu toe hebben moeten onderdrukken of die zich nog helemaal niet in hen hebben kunnen roeren. We zitten eigenlijk midden in een enorme historische omwenteling van verschuiving van menselijke arbeid naar een hoger menselijk niveau.

Daartoe moeten de nodige financiële middelen vloeien van het economische leven naar het sociale en geestelijk-culturele leven, waarmee nieuwe aan inkomen gekoppelde banen kunnen worden gecreëerd en bestaande aan inkomen kunnen worden gekoppeld. De economie moet een existentieel belang hebben bij de ontwikkeling van het intellectuele leven, met name het onderwijssysteem, omdat zij de vaardigheden van de mensen die er werken, daaraan te danken heeft. Deze geldstroom mag echter niet, zoals nu het geval is, via de belastingen van de staat lopen, die daardoor weer een bepalende invloed uitoefent, maar moet rechtstreeks naar de zelfbesturende organisatie van een onafhankelijk intellectueel leven vloeien.

Door het wegvallen van de hoge personeelskosten als gevolg van de automatisering hebben bedrijven ook enorme besparingen en navenante winststijgingen gerealiseerd, die tegenwoordig in de privé zakken van de eigenaren vloeien en vooral de basis vormen van de tweedeling van de mensheid: een paar superrijken en machtigen aan de ene kant en steeds meer verarmde mensen aan de andere kant, die afhankelijk zijn van “kruimels” van de staat, d.w.z. van de politieke kaste, die zelf aan de teugels van de rijken hangt.

De winstoverschotten van ondernemingen mogen daarom niet langer op onmaatschappelijke wijze als werkeloos inkomen in de zakken van veelal verre eigenaren, met name de aandeelhouders, vloeien. Het eigendom van de productiemiddelen, van de onderneming, die sociale taken heeft, en de winst die hier door de gehele beroepsbevolking wordt behaald, mag niet als privé-eigendom het eigenbelang dienen, maar moet – juridisch omgevormd – als maatschappelijk gebonden fiduciair eigendom de maatschappij dienen. 4

De reductie tot het dier

In zijn streven naar de zekerheid en het comfort van zijn lichamelijk bestaan, verschilt de mens in feite in principe niet van het dier, behalve dat hij daarin kan voorzien door een enorme verfijning van het denken. Maar terwijl het leven van het dier is uitgeput in het veiligstellen van zijn aardse bestaan, vormt het economische leven van de mens slechts de basis waarop zijn werkelijke menselijkheid, zijn ziel-geestelijke ontwikkeling, zich kan ontplooien. De culturele hoogte van een volk hangt af van hoe sterk dit ziels-geestelijke leven als het essentiële in het bewustzijn van het volk leeft. Als hun bewustzijn grotendeels gedomineerd wordt door het uiterlijke economische leven en het politieke leven dat het dient, zal het geketend zijn aan de materiële buitenkant van het leven en afgesneden van zijn innerlijke bronnen. De mens leidt dan in wezen slechts het bestaan van een hoger dier begiftigd met intellect.

Het huidige kapitalistische economische leven, dat de twee andere gebieden van het sociale leven, het politiek-juridische en het geestelijke leven met zijn kern, het onderwijs, heeft gedomineerd en grotendeels daaraan ondergeschikt heeft gemaakt, reduceert de mens tot het niveau van een dier dat slechts opgaat in de zorg voor zijn lichamelijke bestaan. Deze ontwikkeling is al onbewust voortgekomen uit een materialistisch mensbeeld, dat het bewustzijn heeft verloren van het primair spirituele wezen van de mens, dat incarneert in een materieel lichaam om daarin zijn ontwikkeling door te voeren.

Yuval Harari redeneert vanuit de ideologie dat de mens slechts een hoger dier is, begiftigd met intellect. Hij verheft het materialistische idee van de puur biologisch-lichamelijke mens zonder geest, dat tegenwoordig bij zeer veel mensen min of meer bewust of onbewust leeft, tot bewustzijn en werkt het uit tot een “wetenschappelijke” theorie waarmee hij de wereld overspoelt in verschillende boeken.

Dit zal in een ander artikel worden onderzocht.

———

1 uncutnews.ch 11.8.2022
2 Rudolf Steiner: “Unemployment” in Complete Edition 36, pp. 30
3 Dichterbij: Werkloosheid – manipulatie van de samenleving; Het zinloze basisinkomen
4 Dichterbij: “Arbeidsmarkt” en Aandelenrecht

———

Artikel ook om te beluisteren –
Spreker: Nikolas Gerdell:

%d bloggers liken dit: