NachDenkSeiten:ㅤDe 22e Conferentie van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie 2022 in Oezbekistan en de betekenis ervan voor “het Westen”

nachdenkseiten:ㅤde-22e-conferentie-van-de-shanghai-samenwerkingsorganisatie-2022-in-oezbekistan-en-de-betekenis-ervan-voor-“het-westen”

19-09-22 07: 30: 00,

Op 15. en 16. In september 2022 is in Samarkand de conferentie van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) gehouden. De Chinese president Xi Jinping verklaarde in zijn toespraak tot de plenaire zitting van de conferentie: “China is bereid om samen met Rusland de rol van de grote mogendheden op zich te nemen en een leidende rol te spelen bij het brengen van stabiliteit en positieve energie in een wereld die door sociale onrust wordt geteisterd.” In het volgende artikel wordt ingegaan op de conferentie en de betekenis ervan voor “het Westen” en, daarbuiten, voor een mogelijke nieuwe oriëntatie voor de hele wereld. Door Jürgen Hübschen.

Wat is de “Shanghai Cooperation Organisation”?

De voorloper van de SCO was de “Shanghai 5 Group”, die reeds 1996 was opgericht. Met de toetreding van Oezbekistan werd de groep 2001 omgedoopt tot SCO.

In het begin was de taak van de SCO vooral gericht op Centraal-Aziatische problemen zoals grensgeschillen en regionale militaire conflicten. Na 2001 kwam terrorismebestrijding steeds meer centraal te staan in de gezamenlijke taken.

Zo werd 2003 in Shanghai een gezamenlijk centrum voor terrorismebestrijding opgericht. Op de SCO-top in Oezbekistan, die plaatsvond van 16. tot 17. Juli 2004 heeft de SCO besloten een regionaal netwerk voor terrorismebestrijding op te richten onder de naam Regional Antiterrorism Structure (RATS).

Sinds het begin van de militaire operaties in Afghanistan en Irak heeft de SCO zich ten doel gesteld tegenwicht te bieden aan de Amerikaanse invloed in de regio. Dit houdt onder meer in dat de VS-troepen uit de regio moeten worden teruggetrokken. Een aanvraag van de VS om de status van SCO-waarnemer te verkrijgen,

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: