NachDenkSeiten:ㅤDeel 3 van het gesprek met Michael Hartmann over inkomen en vermogensverdeling

nachdenkseiten:ㅤdeel-3-van-het-gesprek-met-michael-hartmann-over-inkomen-en-vermogensverdeling

19-09-22 12: 49: 00,

Het eerste deel van het interview met de gepensioneerde sociaal onderzoeker en auteur Prof. Michael Hartmann over het grotendeels verwaarloosde verdelingsvraagstuk is gepubliceerd op 14. September. We publiceerden het tweede deel op 16. September. Het derde deel van het gesprek van vandaag gaat over de verdeling van rijkdom, de veranderingen in de afgelopen decennia, de oorzaken daarvan en de noodzakelijke stappen voor verandering.

Dit artikel is ook beschikbaar als audiopodcast.

Podcast: Afspelen in nieuw venster | Download

Michael Hartmann heeft bevestigd dat de verdeling van rijkdom in Duitsland nog ongelijker is dan de verdeling van inkomen. Er bestaat ook een Gini-index op dit gebied en voor Duitsland ligt deze zelfs boven de 0,8. Dit wijst op een enorme concentratie van rijkdom. Hartmann heeft in het eerste deel van de bespreking uiteengezet waarom deze index de werkelijke toestand en de verandering van de omstandigheden slechts onvoldoende weergeeft. Hij zei ook dat de index statistisch gezien correct is, maar dat hij geen rekening houdt met de kleine groepen van de hoogste inkomens (of rijkdom).

In het algemeen wordt aangenomen dat de top tien procent iets minder dan 60 procent van de rijkdom bezit. Hartmann vindt dit cijfer duidelijk onderschat. Dit zou kunnen worden verklaard door het feit dat de grote rijkdom niet alleen in termen van inkomen maar ook in termen van vermogen wordt geregistreerd.

Michael Hartmann: “De top één procent van de bevolking is goed voor meer dan 35 procent van de rijkdom. De top duizend alleen al is goed voor bijna 20 procent.

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: