Oekraïne-crisis kan leiden tot ineenstorting EU – voormalig Grieks premier

oekraine-crisis-kan-leiden-tot-ineenstorting-eu-–-voormalig-grieks-premier

19-09-22 12:30:00,

Naast Oekraïne is de tweede grootste verliezer in het lopende conflict in Oost-Europa, zowel economisch als geostrategisch, de Europese Unie, volgens de voormalige premier en huidige oppositieleider in Griekenland, bericht RT.

“De VS verliezen niet, noch economisch noch geostrategisch,” zei Syriza-partijleider Alexis Tsipras zondag tijdens een lange persconferentie in de marge van de internationale beurs van Thessaloniki.

“Economisch gezien verliest Rusland ook niet,” zei hij, met het argument dat de “roebel een van de sterkste valuta’s is geworden,” terwijl Moskou door de recordhoge aardgasprijzen een “regelaar” is geworden die “de kraan naar believen open en dicht kan draaien”.

Tsipras betuigde zijn solidariteit met de bevolking van Oekraïne en zei dat “we alles moeten doen om een einde te maken aan de oorlog”, maar stelde dat naast onschuldige burgers de “grootste verliezer” de Europese Unie is, die in “tumult” verkeert en “duidelijk leiderschap, visie en strategie mist”.

“We moeten de sancties opnieuw evalueren. Waren de maatregelen juist of schieten we onszelf in de voet?”

De Griekse politicus, die van 2015 tot 2019 premier was, meent dat “Europa en onze wereld een langdurige koude oorlog ingaan met enorme economische gevolgen,” en dat als de EU haar eigen belangen niet verdedigt, zij met “existentiële problemen” te maken krijgt.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven. OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het westen is in Oekraïne in zijn eigen val gelopen

Lees meer over:  » Lees verder

%d bloggers liken dit: