Het gewaardeerde leven

het-gewaardeerde-leven

20-09-22 02: 37: 00,

In dit land wordt het Chinese sociale kredietstelsel beschouwd als een nachtmerrieachtige verwezenlijking van totalitaire fantasieën. Maar ook in het Westen zijn uitgebreide controle- en evaluatiemechanismen allang ingeburgerd en bepalen zij ons dagelijks leven.

De ontwikkeling is waarschijnlijk al begonnen met de invoering van spiegels in alle huishoudens en heeft zich voortgezet met de verspreiding van foto’s en films, van getuigenissen en certificaten. Vandaag leven we in een cultuur van alomtegenwoordige beoordeling: in het onderwijssysteem worden studenten, leraren en universiteiten geëvalueerd en “gerangschikt”; Schufa geeft informatie over kredietwaardigheid; bedrijven gebruiken software om de “prestaties van werknemers” te beoordelen; platforms voor rij-, bezorgings- en woningaanbiedingen vragen om beoordelingen van dienstverleners en klanten; in sociale media worden foto’s, video’s, teksten en meningen “beoordeeld”; self-tracking apps geven informatie over vitale functies en sportprestaties. Mensen in premoderne samenlevingen moesten hun externe impact afmeten aan de directe reactie van hun medemensen en hun gedrag afstemmen op hun status, traditionele normen en het dictaat van het geweten.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: