Het verhaal van de dokter met het gebroken hart

het-verhaal-van-de-dokter-met-het-gebroken-hart

20-09-22 11:03:00,

Dr. Kimberly Becher lijkt me een heel goed mens. Ik ben niet sarcastisch. Dr. Becher is een huisarts in West Virginia die het grootste deel van een decennium heeft gezorgd voor arme patiënten in een district dat geen enkel stoplicht had, laat staan een ziekenhuis, schrijft Alex Berenson.

Ze groeide niet ver van dat district op, was de beste student van de middelbare school, stapte eruit en kwam terug. Oké, prima, haar Twitterfeed is wat irritant woke, maar ze komt er eerlijk voor uit.

Ik weet dit allemaal over Dr. Becher (behalve het deel over haar Twitter) omdat de New York Times het nodig vond vandaag een lang profiel over haar te schrijven, getiteld “A Rural Doctor Gave Her All. Then Her Heart Broke.”

Het artikel legt uit hoe Dr. Becher in april 2021 “plotseling het gevoel kreeg dat ze een hartaanval kreeg. Ze vertrok naar de eerste hulp, nauwelijks in staat om te zien, haar bloeddruk gevaarlijk hoog.”

Haar tweet van 24 april 2021 biedt meer details: “250/125 met run van vtach [ventriculaire tachycardie], troponines trending up, cath [cardiac catherization], ICU.” Geen wonder dat ze op de intensive care belandde – die bloeddruk is op zichzelf al een direct cardiovasculair noodgeval.

Gelukkig was Dr. Becher pas 41 ten tijde van de crisis, en ze was in goede conditie – ze had getraind voor een marathon. Ze herstelde volledig, hoewel ze het afstandlopen heeft opgegeven.

Maar wat veroorzaakte Dr. Bechers hartproblemen?

Ze kreeg de diagnose “Takotsubo’s cardiomyopathie”, ook wel “gebroken hart” genoemd. In wezen is Takotsubo een tijdelijke verzwakking van de linkerhartkamer, meestal veroorzaakt door extreme stress. Een paper beschrijft het als een “nabootsing” van een hartaanval “maar met slechts een minimale afgifte van hartenzymen”.

Hoewel Takotsubo’s iedereen kan treffen, ontwikkelt het zich meestal bij oudere vrouwen, vaak nadat zij een ernstige emotionele crisis hebben doorgemaakt, zoals het verlies van een echtgenoot. Zoals Dr. Becher de Times vertelde:

Takotsubo’s worden meestal veroorzaakt door ernstige acute stress, iets traumatisch en abrupt. Die van mij kwam gewoon voort uit het feit dat ik elke dag naar mijn werk ging en leek me op dat moment superlullig.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: