NachDenkSeiten:ㅤDe herhaalde mislukking van de SPD

nachdenkseiten:ㅤde-herhaalde-mislukking-van-de-spd

20-09-22 07: 00,

Wat is er aan de hand in het EPD? Al maanden horen we verklaringen van de leiding van de sociaal-democraten die oproepen tot een besliste militarisering van het Duitse buitenlands en veiligheidsbeleid om Duitsland op te waarderen tot een “leidende macht”. Zo verklaarde bondskanselier Olaf Scholz tijdens de recente Bundeswehr-conferentie dat hij “van de Bundeswehr de best uitgeruste strijdmacht van Europa” wilde maken, terwijl hij volhield dat jaarlijks twee procent van het BBP naar de militaire begroting gaat. Of de Europese buren, die zich misschien niet zo van de geschiedenis bewust zijn, dit zullen toejuichen, valt nog te bezien. Door Alexander Neu.

Christine Lambrecht, een nogal ongelukkige en volkomen irrelevante minister van Defensie – hoewel niet de eerste in deze functie – verklaarde in haar keynote speech over de Nationale Veiligheidsstrategie:

“De grootte van Duitsland, zijn geografische ligging, zijn economische macht, kortom: zijn gewicht, maken ons tot een leidende macht, of we dat nu willen of niet. Ook op militair gebied.”

Mevrouw Lambrecht suggereert dus dat de grootmachtpolitiek van Duitsland voorbestemd is, dat het vrijwel een onveranderlijke natuurwet is dat Duitsland ook militair een “leidende macht” moet zijn. Maar politiek is geen natuurwet; politiek betekent bewuste beslissingen nemen voor of tegen iets. Als dit noodlottige ontwikkelingen waren zonder alternatieven, zou men alleen technocraten nodig hebben, maar geen politieke besluitvormers. Zonder de implicaties van haar uitspraak te begrijpen, ontkent mevrouw Lambrecht dus democratische besluitvormingsprocessen.

En Lars Klingbeil, co-voorzitter van de sociaal-democraten, gaf enkele weken eerder in een toespraak de nieuwe politieke richting aan:

“Duitsland moet aanspraak maken op een leidende macht.”

Hij kadert deze claim plichtmatig in de westerse structuren (NAVO en EU).

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: