Waarom heeft het Westen de Russische economie onderschat?

waarom-heeft-het-westen-de-russische-economie-onderschat?

20-09-22 05:01:00,

Waarom stort de Russische economie niet in? Alle sancties waartoe het Westen in staat was, zijn er immers op toegepast. Waarom daarentegen dreigt de Europese economie aan de vooravond van de winter in te storten, zoals blijkt uit een recordstijging van de inflatie, vraagt de Franse Marianne.

Het antwoord is volgens Marianne dat de economische macht, gemeten op basis van het BBP dat volgens de huidige regels wordt berekend, fictief is. Dit instrument om het economisch succes van een land te meten is verouderd. Het meet niet langer de totale productie van staal, auto’s, koelkasten en televisies, echte goederen dus. Het meet vooral de productie van immateriële activa, die soms (en soms heel vaak) als nutteloos worden beschouwd. En daarom vertegenwoordigen zij slechts de nominale waarde

Als voorbeeld van de fictiviteit van de bbp-indicator noemt Marianne het voorbeeld van de Amerikaanse economie, waarvan het bbp 40% bedraagt van het bbp van het hele Westen. De gezondheidszorg in de Verenigde Staten “zuigt” 18% van de “nationale productie” op, wat bijna 2 keer zoveel is als in andere westerse landen. Maar laten we eens kijken naar de efficiëntie-indicatoren van deze kosten, stelt Marianne: de levensverwachting in de Verenigde Staten is slechts 77,3 jaar vergeleken met 80,9 in Duitsland, 82,2 in Frankrijk, 82,4 in Zweden, 84,6 in Japan.

Hoe kan dit worden verklaard? En het feit dat meer dan de helft van de Amerikaanse gezondheidszorgkosten (van 10 tot 13% van het totale BBP) het gevolg is van de onredelijke inkomens van hun artsen (die minder patiënten hebben dan in Frankrijk), alsook van de waanzinnige kosten van de geneesmiddelen die aan de Amerikanen worden aangeboden (de helft van de werelduitgaven)

Verering voor de dollar en verering voor de euro zorgen ervoor dat het Westen bankbiljetten verwart met echte rijkdom. Maar deze geldbuidels zullen niets veranderen aan het feit dat de tarweproductie in Amerika tussen 1980 en 2021 is gedaald van 65 naar 47 miljoen ton, en dat de productie in Rusland tussen 1987 en 2020 is gestegen van 36,9 naar 80 miljoen ton.

Tarwe samen met gas geven Rusland meer macht dan de beruchte “immateriële activa” aan de Verenigde Staten geven, meent Marianne. Dit is het hele probleem van de reservevaluta’s: ze kunnen goedkoop worden gecreëerd (in feite voor niets),

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: