D66 demoniseert referenda in Oekraïense regio’s over aansluiting bij Rusland

d66-demoniseert-referenda-in-oekraiense-regio’s-over-aansluiting-bij-rusland

22-09-22 02:31:00, De stem van het volk die tot uiting komt in referenda zorgt alleen maar voor “verwarring”. De Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren. Screenshot van YouTube De roep om een referendum in de regio’s groeit. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dinsdag dat het aan de regio’s zelf is om te beslissen of ze een referendum willen houden, bericht Freewestmedia.com.

De Russische oud-president Dmitry Medvedev noemde het “essentieel” om een referendum te organiseren zodat de regio’s zich bij Rusland kunnen aansluiten als ze dat willen.

Meer wapens

De links-liberale D66 heeft woedend op de plannen gereageerd. “Rusland gaat referenda houden in de bezette gebieden van Oekraïne. Het enige antwoord daarop kan zijn deze referenda ronduit af te wijzen, de sancties te verscherpen en meer wapens naar Oekraïne te sturen”, reageerde Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) boos.

Zijn woede kreeg minachting van andere politici. “Help me even. Referenda zijn democratische instrumenten. Democratie is toch wat wij zelf altijd met geweld in verre landen lopen te leuren omdat we het zo belangrijk vinden? En als die mensen voor bevrijding stemmen, moeten we dan niet vooral Rusland dankbaar zijn?” vroeg Patrick Savalle.

Journalist Joost Niemoller voegde daar droogjes aan toe: “Referenda. Het antwoord van D66: wapens.”

Het vorige kabinet, waar D66 deel van uitmaakte, heeft in Nederland referenda geschrapt. Die “brachten niet wat ervan verwacht werd”, aldus het lesbische D66-lid en minister van Defensie Kajsa Ollongren.

Volgens haar zorgde een referendum alleen maar voor “verwarring”. Kiezers zeiden “nee” in het referendum in 2016 , maar toch kwam het samenwerkings- en defensieverdrag met Oekraïne tot stand. Ook bij het referendum over de nieuwe inlichtingenwet stemde een meerderheid tegen. Desondanks werd de wet gewoon van kracht.

Ook D66-fractieleider Jan Paternotte haakte in. “Poetin verliest en kiest voor verdere escalatie. Door delen van Oekraïne te annexeren en tienduizenden Russen tot oorlog te dwingen. Wij laten Oekraïne niet in de steek. Dus: strengere sancties en meer wapensteun, zodat Oekraïne kan blijven vechten voor zijn vrijheid.”

Ook Paternotte werd overladen met kritiek. “Nadeel is dat je met een kernbom de klimaatagenda naar het jaar 2030 moet duwen”,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: