NAVO-baas: “Europeanen zullen de prijs van de oorlog betalen”

navo-baas:-“europeanen-zullen-de-prijs-van-de-oorlog-betalen”

22-09-22 06:01:00, © NAVO De NAVO-landen moeten hun wapenproductie verhogen om Oekraïne te blijven steunen in de oorlog tegen Rusland. Dat is de boodschap van de leider van het militaire bondgenootschap, Jens Stoltenberg. Tegelijkertijd zullen de Europeanen de rekening van de oorlog moeten betalen, bericht Samnytt.se.

“De winter komt eraan en dat zal voor ons allemaal moeilijk zijn,” zegt hij.

In een interview met Reuters geeft de secretaris-generaal van de NAVO commentaar op de oorlog in Oekraïne en het Russische besluit tot gedeeltelijke mobilisatie. In het bijzonder reageert hij op de waarschuwing van president Poetin aan het Westen dat Rusland “alle middelen zal gebruiken die ons ter beschikking staan”, dat wil zeggen kernwapens, als de “territoriale integriteit van Rusland wordt bedreigd.”

“Dit is gevaarlijke en onverantwoordelijke nucleaire retoriek. Het is niet nieuw. Hij heeft het al vaker gedaan. Hij weet heel goed dat een kernoorlog nooit mag worden uitgevochten en niet kan worden gewonnen,” aldus Stoltenberg, die waarschuwt:

“Het zou ongekende gevolgen hebben voor Rusland. Daarom heeft de NAVO haar militaire aanwezigheid vergroot, met name in het oostelijke deel van het bondgenootschap, om elke ruimte voor misrekening of verkeerde interpretatie in Moskou weg te nemen.”

Verhoogde wapenproductie

De Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten hebben voor bijna 400 miljard dollar aan wapens naar Oekraïne gestuurd. Het doel is de oorlog tegen Rusland en de separatisten die de onafhankelijkheid van Oekraïne hebben uitgeroepen te steunen.

Door de wapenleveranties zijn de wapen- en munitievoorraden van het militaire bondgenootschap aanzienlijk geslonken, aldus Stoltenberg. Daarom wil hij de productie opschroeven en zal de NAVO binnenkort vergaderen om de kwestie te bespreken.

“We voeren intensieve gesprekken met de wapenindustrie,” zegt hij.

“We zullen bespreken hoe we de productie kunnen verhogen, zoals tijdens de coronapandemie, toen de wereld de productie van nieuwe vaccins opschroefde. Dit zijn wapens die wij al vele, vele jaren produceren.”

Tegelijkertijd benadrukt Jens Stoltenberg dat de NAVO-landen hun militaire toewijzingen aanzienlijk moeten verhogen. Verschillende lidstaten, waaronder Duitsland, Italië, Canada en Spanje, zitten al geruime tijd ver onder de twee procent van het BBP aan militaire uitgaven die de NAVO heeft afgesproken.

“We moeten de doelstelling om twee procent van het BBP uit te geven zien als een bodem in plaats van een plafond,” aldus de secretaris-generaal.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: