Poetin: Lessen uit de kindertijd

poetin:-lessen-uit-de-kindertijd

22-09-22 02:01:00,

Als kind dat opgroeide in Leningrad woonde Vladimir Poetin in een vervallen gebouw van vijf verdiepingen. Hij en zijn ouders deelden een appartement met twee andere gezinnen. De tuin was gevuld met afval, en het afval zat vol met ratten, schrijft Ted Snider.

“Poetin en zijn vrienden jaagden ze na met stokken, totdat op een dag een grote rat, die hij in het nauw gedreven had, zich omdraaide en hem aanviel, waardoor hij de schrik van zijn leven kreeg. De herinnering bleef hem bij, en jaren later zou hij er de les uit trekken: ‘Niemand mag in het nauw gedreven worden. Niemand mag in een situatie worden gebracht waarin hij geen uitweg heeft.’”

Het verhaal wordt verteld in de biografie van Philip Short, “Poetin”. In de biografie zijn verschillende lessen uit de kindertijd te vinden die bepalend lijken te zijn geweest voor Poetin. Drie daarvan springen eruit.

Niemand mag in het nauw worden gedreven

Ondanks de herhaalde beloften van de VS, Duitsland, het VK en de NAVO dat de NAVO niet verder naar het oosten zou optrekken, bleef de NAVO naar het oosten opschuiven. De NAVO bleef oprukken, steeds dichter naar een Rusland dat expliciet buiten de Europese Unie was gehouden en nu zag hoe de door de VS geleide militaire alliantie grondgebied verslond en tot aan zijn grenzen kwam. Rusland werd in het nauw gedreven.

Reeds in 2008, toen de NAVO op de top van Boekarest aankondigde dat Oekraïne en Georgië lid zouden worden van de NAVO, maakte de Russische leiding duidelijk dat zij dit besluit als een existentiële bedreiging zag. Poetin waarschuwde dat het NAVO-lidmaatschap voor Georgië en Oekraïne “een directe bedreiging” vormde voor de Russische veiligheid. John Mearsheimer citeert een Russische journalist die meldde dat Poetin “in woede uitbarstte” en waarschuwde dat “als Oekraïne toetreedt tot de NAVO, het dat zal doen zonder de Krim en de oostelijke regio’s. Het zal gewoon uit elkaar vallen. Het zal gewoon uit elkaar vallen.”

Ruim tien jaar later deed Poetin hetzelfde pleidooi voor de VS. Op 2 december 2021 vroeg Poetin de VS om onmiddellijke onderhandelingen en stuurde hij een voorstel over wederzijdse veiligheidsgaranties. Hij vroeg de VS om “betrouwbare en langdurige veiligheidsgaranties” die “elke verdere stap van de NAVO naar het oosten en de inzet van wapensystemen die ons bedreigen in de nabijheid van Russisch grondgebied zouden uitsluiten.”

De VS wezen dit af en sloten de deur.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: