Het Westen vernietigt zijn eigen voorrechten, zijn droom van unipolariteit is voorgoed voorbij – Lavrov

het-westen-vernietigt-zijn-eigen-voorrechten,-zijn-droom-van-unipolariteit-is-voorgoed-voorbij-–-lavrov

23-09-22 11:01:00,

De belangrijkste oorzaak van de verslechterende situatie in de wereld is de “hardnekkige wens van het Westen onder leiding van de Verenigde Staten om zijn wereldwijde dominantie veilig te stellen”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag in een exclusief interview met Newsweek. Dit streven is “om duidelijke redenen onmogelijk”, voegde Lavrov eraan toe.

“Degenen van wie wij dachten dat zij betrouwbare economische partners waren, hebben gekozen voor onrechtmatige sancties en een eenzijdige verbreking van de zakelijke banden,” zei Lavrov tegen het tijdschrift, verwijzend naar de VS en de EU, bericht Bignewsnetwork.com.

Lavrov, die deze week in New York is voor de 77e Algemene Vergadering van de VN, besprak ook de gevolgen van het westerse embargo voor de Russische economie – en die van henzelf. De sancties blijken een tweesnijdend zwaard te zijn, zei hij, want “in veel Europese landen zien we stijgende prijzen en dalende inkomens, evenals energietekorten en dreigende sociale onrust.”

Betaalbare Russische energie had de EU-industrie in staat gesteld te concurreren met Amerikaanse bedrijven, maar “het ziet ernaar uit dat dit niet meer het geval zal zijn, en het is niet onze keuze geweest,” zei Lavrov tegen Newsweek. “Als mensen in het Westen willen handelen ten koste van hun eigen belangen, kunnen wij hen daar niet van weerhouden.”

Nadat het Westen van de ene op de andere dag heeft vernield wat tientallen jaren duurde om op te bouwen, “denk ik niet dat ze in de nabije toekomst in staat zullen zijn om hun geloofwaardigheid als zakenpartners te herstellen,” zei Lavrov.

Rusland zal “blijven samenwerken met die partners die klaar zijn voor een gelijkwaardige, wederzijds voordelige samenwerking, die niet zijn beïnvloed door anti-Russische hysterie. En zij vormen de overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap,” aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

De relatie van Moskou met China, bijvoorbeeld, “wordt gekenmerkt door diep wederzijds vertrouwen” en het behoud van dat strategisch partnerschap is “een absolute prioriteit van het buitenlands beleid”, aldus Lavrov.

Washington en zijn “satellieten leven nog steeds in de tijd van voor gisteren en denken in termen van unipolariteit. Zij kunnen niet accepteren dat de moderne wereld niet langer op het Westen gericht is.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: