Recht door zee: Rusland’s Sergej Lavrov waarschuwt dat de VS combattant dreigt te worden in Oekraïne oorlog

recht-door-zee:-rusland’s-sergej-lavrov-waarschuwt-dat-de-vs-combattant-dreigt-te-worden-in-oekraine-oorlog

23-09-22 04:01:00, De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov heeft een diplomatieke loopbaan van een halve eeuw en is sinds 2004 de hoogste diplomaat van het Kremlin. © E. Pesov / Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken Uren nadat de Russische president Vladimir Poetin een nieuwe fase van de oorlog in Oekraïne inluidde met een gedeeltelijke nationale militaire mobilisatie, sprak zijn oude topdiplomaat, minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, met Newsweek Senior Foreign Policy Writer Tom O’Connor over de stand van het conflict en de implicaties ervan voor de relaties van Moskou met de internationale gemeenschap, waaronder andere grootmachten zoals de Verenigde Staten en China.

De diplomatieke carrière van Lavrov gaat een halve eeuw terug door de hitte van de Koude Oorlog, de val van de Sovjet-Unie en de opkomst van Poetin, die hem in 2004 tot minister van Buitenlandse Zaken benoemde. Sindsdien is Lavrov de hoogste vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van het Kremlin geweest, zowel in Moskou als in bijna elke uithoek van de wereld waar hij naartoe is gereisd, schrijft Sott.net.

Nu is hij in New York om de 77e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen, die plaatsvindt op een bijzonder moeilijk moment in de internationale orde. Een van de belangrijkste twistpunten is het conflict in Oekraïne, dat Lavrov heeft verdedigd als een noodzakelijke inspanning om de nationale veiligheidsbelangen van Rusland veilig te stellen, ook nu Washington en zijn bondgenoten verdere steun aan Kiev geven en Moskou op het wereldtoneel proberen te isoleren.

Lavrov zei dat Rusland onder meer de onlangs aangekondigde referenda in betwiste delen van Oekraïne zal steunen, zoals de zelfbenoemde Volksrepublieken Donetsk en Luhansk, die zich bij Rusland willen aansluiten zoals de Krim dat deed in een internationaal betwist referendum toen de onrust in 2014 uitbrak.

Om de westerse druk tegen te gaan, heeft Rusland nauwere banden aangeknoopt met andere mogendheden, met name China. Lavrov noemde deze groeiende bilaterale relatie een prioriteit voor Moskou, omdat beide landen een multilaterale orde willen bevorderen in tegenstelling tot het “door regels geleide” systeem dat door de VS wordt voorgestaan.

Dit transcript is licht bewerkt voor de duidelijkheid.

Newsweek: De militaire operatie van Rusland in Oekraïne gaat door, en velen vrezen dat het conflict voor onbepaalde tijd kan doorgaan.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: