Twee nieuwe Canadese patriottenboeken! Verloren Hoop en De Komende Storm door Gerald Therrien

twee-nieuwe-canadese-patriottenboeken!-verloren-hoop-en-de-komende-storm-door-gerald-therrien

23-09-22 11: 27: 00,

Veel te veel historici hebben geprobeerd verhalen over de Noord-Amerikaanse geschiedenis te construeren vanuit kunstmatig beperkte filters en veronderstellingen die de objectieve realiteit van een oligarchie ontkennen, of het principiële conflict dat voortkomt uit tegengestelde ideeën over Mens, God en Wet die de wereldgeschiedenis duizenden jaren lang hebben gevormd.

Vanaf de oudheid via de ineenstorting van Rome tot de opkomst van de Europese Renaissance zag dit conflict de mens aan de ene kant gedefinieerd als een soort georganiseerd door beestachtige wetten van de Jungle onder een meester-slaaf vorm van bestuur versus een positief concept dat een meer waardige natuur beweerde. Deze tweede opvatting beweerde als vanzelfsprekend dat onvervreemdbare rechten bestonden in alle mensen, ongeacht ras, klasse of geloof, en werd verdedigd door mensen als Plato, Cicero, Augustinus, Dante Alighieri, Nicolaas van Cusa en Erasmus (om er een paar te noemen), terwijl de eerste imperiale opvatting werd vertegenwoordigd door mensen als Aristoteles en zijn ideologische erfgenamen door de eeuwen heen.

Toen het duidelijk werd dat de zaden van het renaissance humanisme geen vruchtbare bodem konden vinden in de vergiftigde cultuur van Europa, brachten vooraanstaande staatslieden, wetenschappers en kunstenaars zoals Gottfried Leibniz, Robert Harley, Jonathan Swift, John Winthrop, Cotton Mather en anderen hun aandacht naar de Nieuwe Wereld als een domein dat ver genoeg verwijderd was van de invloeden van het oligarchisme om de zaden van de republikeinse hervorming te laten ontspruiten. Figuren die te vaak in een eendimensionaal licht worden geschilderd, of allemaal samen uit de populaire geschiedenis worden geschrapt, speelden een centrale rol in de strijd voor een continentale republiek vanaf de periode van de 30 Jaren Oorlog in Europa tot in de 18e eeuw.

” Lees verder bij Matthew Ehret…

%d bloggers liken dit: