Totalitaire mediacensuur in Europa krijgt goedkeuring van EU-rechtbank

totalitaire-mediacensuur-in-europa-krijgt-goedkeuring-van-eu-rechtbank

29-09-22 12:01:00,

Brussel vertrouwt er niet op dat de burgers van de EU-lidstaten zelf kunnen beoordelen wat waar en onwaar is in de mediastroom. Dit hebben zij gemeen met totalitaire communistische regimes als Noord-Korea en China. Maar het supranationale besluit om Russische media te blokkeren wordt bekritiseerd omdat het de nationale grondwetten schendt, ook in Zweden, bericht Samnytt.se.

De EU oogstte kritiek toen de Raad van Ministers de verspreiding van de inhoud van de Russische mediakanalen RT en Sputnik verbood. Het werd voorafgegaan door supranationale maatregelen om alle EU-burgers de toegang tot deze media te ontzeggen. Alleen het beeld van de oorlog dat de door het Westen gesteunde Oekraïense media uitdragen, zou worden toegestaan, ondanks het feit dat deze media niet geacht kunnen worden objectief te rapporteren en zelfs met nazi-connecties in verband zijn gebracht.

De nationale regeringen en lokale internetexploitanten in de lidstaten werden door Brussel overgehaald om de Engelstalige Russische media te blokkeren die een tegengeluid over de oorlog in Oekraïne zouden kunnen geven. Dit op grond van de bewering dat deze media bevooroordeeld de andere kant belichten.

De Raad van Ministers in Brussel, die het besluit heeft genomen, kunnen zelf wel lezen wat RT en Sputnik schrijven, maar gelooft niet dat de gewone EU-burger dezelfde mentale capaciteit heeft om onderscheid te maken tussen feit en propaganda als het van Rusland komt, als de andere kant wordt belicht.

Voor technisch geschoolden zijn er manieren om de censuur te omzeilen, net zoals dissidenten in Noord-Korea en China dat doen. Maar net als in die landen kunnen de autoriteiten in Europa nu hard optreden tegen degenen die dat doen. De door de Raad van Ministers afgekondigde supranationale censuur en het verbod op de verspreiding van Russische mediaberichten wordt nu ook gesteund door het Europese Hof van Justitie.

Schending van de grondwet van de lidstaten

Maar critici zeggen dat de nomenklatura in Brussel zich begeeft op terreinen waar zij geen supranationale bevoegdheid heeft. Volgens hen bestaat er geen EU-richtlijn die de EU het recht geeft de grondwetten van de lidstaten inzake vrijheid van meningsuiting, opinie en persvrijheid terzijde te schuiven. Deze burgerlijke vrijheden en rechten zijn hoekstenen van een democratische samenleving.

Iemand die zich uitspreekt na de goedkeuring van de totalitaire EU-besluiten door het EU-hof is de Zweedse freelance journalist Staffan Dahllöf,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: